PARIJS (bloomberg) - De aandelen van touroperators en verzekeraars kregen gisteren klappen op de Europese beurzen. Heel wat reislustigen, zo wordt gevreesd, zullen de komende maanden wel twee keer nadenken voor ze er op uit trekken. Voor de verzekeraars dreigen gigantische schade-eisen.

OP de beurs van Parijs moest touroperator Club Med 1,4 procent terrein prijsgeven tot 34,4 euro. TUI, de grootste reisorganisator in Europa, moest 0,9 procent omlaag tot 17,74 euro.

Beide reisorganisatoren moesten niet alleen klanten opvangen en repatriëren die in het door de aardbeving getroffen gebied in de problemen kwamen, maar schrapten ook alle reizen naar datzelfde gebied. Toch verwacht geen van beide organisaties dat de vloedgolf een substantiële invloed zal hebben op de jaarresultaten. De subindex van de toeristische sector moest gisteren 0,3 procent prijsgeven.

Erger was het gesteld met de verzekeringswaarden. Hun subindex zakte 0,5 procent. Volgens de grootste in de sector is er ook hier niet zo veel reden voor. Als huizen en hotels in de regio al verzekerd waren, is dat meestal bij bedrijven die niet zo vaak een beroep doen op Europese herverzekeraars om een deel van het risico over te nemen.

Munich Re kreeg een klap van 1,7 procent.

De grootste herverzekeraar ter wereld zegt dat het nog te vroeg is om een raming van de schade te maken die door de vloedgolf werd aangericht. Een woordvoerder verwacht dat het bedrijf morgen of overmorgen een eerste raming kan geven.

Swiss Reinsurance dook 1,8 procent omlaag. Het bedrijf schat dat de schade lager zal uitvallen dan degene die eerder dit jaar door de orkanen in de Verenigde Staten werd aangericht. De orkanen Charley, Frances, Jeanne en Ivan teisterden de kusten van de Cariben en van Zuidoost-Amerika in augustus en september en veroorzaakten er voor 27 miljard dollar schade.