BRUSSEL - Resilux, de Oost-Vlaamse producent van petflessen en petvoorvormen, verwacht dat de winst dit jaar lager zal uitvallen dan het jaar voordien. Het bedrijf wijt de mindere resultaten aan een tegenvallende verkoop gecombineerd met een sterke stijging van de grondstofprijzen sinds augustus.

Tussen augustus en december zijn de petprijzen met ruim 20 procent gestegen. Resilux rekent die grondstoffenprijzen door aan de klanten en die verminderden hun bestellingen. Maar, zegt het bedrijf in een bericht, ,,de daling van de verkopen over de jongste maanden is gestabiliseerd.''

De verkochte volumes van preforms en flessen bleven ook in de tweede jaarhelft achter en zullen op jaarbasis ongeveer 15 procent onder deze van vorig jaar liggen.

Resilux had het moeilijk in heel Europa maar vooral in Duitsland. Hier zijn de verkopen van hervulbare flessen in de tweede jaarhelft sterk onder de verwachtingen gebleven.

Verscheidene klanten in Duitsland konden hun contractuele verplichtingen voor de afname van preforms en flessen in 2004 niet nakomen. In de meeste gevallen werden commerciële compromissen met de klanten afgesloten waarbij de volumes meer gespreid werden in de tijd.

Door de slechte zomer en de zwakke consumptie in de meeste delen van Europa, zijn de verkoopsvolumes overal minder geweest. De regio's die het relatief beter gedaan hebben zijn Zwitserland, Rusland en Zuid-Europa.

De sterkte van de euro ten opzichte van de dollar had tot gevolg dat ook de exportmarkten buiten Europa weinig hebben bijgedragen tot de verkoop.

(nna)