NEW YORK (Bloomberg) - De dollar zake gisteren verder weg. Voor een euro moest voor het eerst meer dan 1,36 dollar betaald worden.

Het is al de zevende keer deze maand dat de dollar op een nieuw dieptepunt afsluit, vooral omdat beleggers vrezen dat noch de Amerikaanse, noch de Europese centrale bank iets zullen ondernemen om de dollarverzwakking een halt toe te roepen.

Tijdens het eerste mandaat van George W. Bush bleef de Federal Reserve Board volledig afzijdig op de valutamarkten. Dat is nog nooit gebeurd sinds de ondertekening van de akkoorden van Bretton Woods in 1944, die de basis legden voor het naoorlogs internationaal monetair systeem.

De Europese Centrale Bank (ECB) van haar kant heeft sinds de Europese eenheidsmunt in 1999 van start ging, nog nooit euro's verkocht. In september 2000 kocht ze samen met de Federal Reserve en andere centrale banken wel euro's op. Sindsdien kwam geen van beide banken nog tussen.

De internationale beleggers hielden samen einde oktober voor 48,1 miljard dollar Amerikaanse aandelen, obligaties en andere beleggingen aan. Dat is de kleinste vooruitgang sinds ruim een jaar, zei het Amerikaans ministerie van Financiën gisteren.

Dit kwartaal moest de Amerikaanse munt al 8,6 procent prijsgeven tegenover de euro. Sinds begin dit jaar verzwakte de dollar 7,5 procent.

Het voortdurend oplopende tekort op de lopende rekening van de Amerikaanse betalingsbalans is een van de belangrijke oorzaken achter de aanhoudende verzwakking van de dollar, samen met het deficit op de begroting. Minister van Financiën Didier Reynders riep Washington tijdens het weekeinde nog op om iets te doen aan beide tekorten. ,,Het lijkt mij niet normaal'', zegt hij, ,,dat de eurozone die tekorten financiert door een voortdurende verzwakking van de dollar.''

Parallel met de dollarverzwakking ging gisteren ook de olieprijs omlaag. Speculanten menen dat de vraag naar stookolie aanzienlijk lager zal liggen in de VS door de zachte winter. De prijs daalde gisteren in New York met 2 dollar of 4,5 procent tot 42,18 dollar per vat.