Inkomen landbouwers dondert 15% omlaag
De appelprijs is dit jaar met 16 procent gedaald. Foto: © Mine Dalemans
BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) - Het inkomen van de Vlaamse land- en tuinbouwers lag dit jaar gemiddeld 15 procent lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit berekeningen door de Boerenbond. De inkomensdaling is vooral het gevolg van lagere verkoopprijzen in de akkerbouw en in de groente- en fruitteelt.

DE lagere opbrengsten, in combinatie met gestegen bedrijfskosten resulteerden dit jaar in een daling van het globale landbouwinkomen in Vlaanderen met 1 miljard euro. Of 15% minder dan in 2003. ,,De productie was dit jaar hoog'', aldus Roger Saenen van de Boerenbond, ,,maar dat kon de lage verkoopprijzen niet goed maken. Bovendien stegen in 2003 de aankoopkosten voor grondstoffen zoals veevoeding en zaai- en plantgoed gemiddeld met 2%.''

Vooral voor de tuinbouwers was het voorbije jaar rampzalig. De prijzen van groenten die in openlucht worden geteeld daalden met 24%, die van glas- of serregroenten met 20%. Uitschieters in negatieve zin waren prei (-53%) en tomaten (-40%). De groenteveilingen noteerden een omzetdaling in kilo's met amper 1,7 procent, maar in euro met 25 à 30 procent.

De graanprijzen daalden met 30% als gevolg van de hogere Europese oogst, het ruime aanbod op de internationale markten en de hoge koers van de euro, die de export bemoeilijkt. De verkoopprijzen van aardappelen namen een duik van liefst 75%.

In de fruitteelt daalden de prijzen met 16% voor de appelen, 14% voor de peren en 20% voor de aardbeien. In de sier- en boomteelt kreeg vooral de chrysantenteelt zware klappen, een gevolg van de toegenomen kweek in Polen, Frankrijk en Nederland.

De melkprijs lag slechts 1 procent lager dan vorig jaar. Na een prijsherstel in 2003 daalde de rundvleesprijs in 2004 gemiddeld met 8,5 procent. Het varkensvlees was de enige stijger, met een prijstoename van 13,5%. De varkensstapel in ons land is wel een miljoen dieren kleiner dan vijf jaar geleden.

Het Belgische landbouwinkomen was er volgens de Boerenbond nog slechter aan toe dan het Vlaamse en ging er in 2004 met gemiddeld 19% op achteruit. Een vergelijking met andere Europese landen toont aan dat alleen in Nederland de daling van het agrarische inkomen nog groter was.

Volgens de Boerenbond moeten de Vlaamse land- en tuinbouwers bij de prijsvorming van hun producten ,,een meer solide front'' vormen tegen de grootdistributiebedrijven en de verwerkingsindustrie. ,,Het kan niet dat de prijzenslag tussen de distributieketens afgewenteld wordt op de producenten. Het verschil tussen de prijs die de land- en tuinbouwers voor hun producten krijgen, en de prijs die de consumenten in de winkel betaalt, is te groot geworden.'' De Boerenbond prijst als verweermiddel het model van de landbouwcoöperaties aan.

(jir)