BRUSSEL - Ten laatste dinsdagavond krijgt de markt een indicatie of de strijd om het Leuvense netwerkbedrijf Ubizen afgelopen is. Betrusted en Ubidco moeten er stemmen over de kwestie van een kapitaalverhoging en de benoeming van twee bestuurders. Of dan al zal duidelijk zijn of Ubidco aandeelhouder blijft, is onzeker.

Dinsdagavond om 20 uur start de BAV van Ubizen. Die komt er op vraag van Ubidco, het vehikel van de durfkapitaalgroepen Apax en Kennet. Die hoopten (toen nog samen met KBC Investco) om langs de aandeelhoudersvergadering de controle te grijpen over Ubizen. Dat opzet is mislukt. Ubidco is blijven steken op een belang van 34,7 % in Ubizen, de Amerikaanse rivaal heeft 43,15 % en het publiek de rest.

Op de BAV moet gestemd worden over een kapitaalverhoging buiten voorkeurrecht van maximaal 16 miljoen euro. De vraag is of die kapitaalverhoging er dinsdag wel komt. De raad van bestuur van Ubizen, waarin enkel de oude aandeelhouders vertegenwoordigd zijn naast één onafhankelijke bestuurder, schrijft in een verslag dat de middelen welkom zijn. Betrusted lijkt geen zin te hebben om in deze fase opnieuw een cheque uit te schrijven.

Ten minste dat blijkt uit de woorden van Deminor. Deminor is tegen een kapitaalverhoging buiten voorkeurrecht maar Deminor wordt ook betaald door Betrusted en zal dus niet snel iets zeggen dat niet strookt met de plannen van de Amerikanen.

Betrusted verhoogde het kapitaal van Ubizen al met 4,726 miljoen euro toen het intekende op een gifpil die de raad van bestuur van Ubizen uitgaf ten voordele van Betrusted. Betrusted vindt dat Ubizen eerst moet saneren vooraleer nieuwe middelen te vragen. Dergelijke sanering kost echter geld en de vraag is in welke context zo'n sanering moet gebeuren. Komt er een integratie van Ubizen in Betrusted en onder welke vorm? Zolang Ubidco rechtstreeks aandeelhouder blijft van Ubizen, is dat niet evident.

Het is niet duidelijk of Betrusted en Ubidco de afgelopen dagen tot een modus vivendi zijn gekomen. Ubidco en Betrusted zouden een gezamenlijke controleholding kunnen oprichten. Problemen met de overnamewetgeving hoeven ze niet te vrezen want er is het precedent van BBL waar drie aandeelhouders (Royale Belge, GBL en Dexia) hun aandelen samen legden en de macht grepen. De enige voorwaarde is dat de transfer van controle gebeurt zonder aandelen bij te kopen. Een tweede mogelijkheid is dat Ubidco aan Betrusted verkoopt. Dat mag gebeuren tegen een hogere prijs dan de biedprijs voor het publiek (1,32 euro) zonder dat er een nieuw bod moet komen tegen dergelijke hogere prijs. Eén partij (Betrusted) die al de controle had, versterkt zijn controle.

Welke oplossing Betrusted en Ubidco uiteindelijk uitdokteren, de inzet voor Betrusted blijft om Ubizen van de beurs te halen om tot een volledige integratie te kunnen overgaan. Het zou verbazen dat beide partijen het in deze fase al volledig eens zijn over alles. Ubidco zal zijn huid duur verkopen, zoveel is zeker. Op de stemming van de BAV is een gewone entente al voldoende. Er hoeft zelfs helemaal geen entente te zijn. Betrusted kan een kapitaalverhoging blokkeren en de twee bestuurszitjes die toegevoegd worden, opeisen. Een gewone meerderheid volstaat om de raad van bestuur te domineren. Een belang van 25 procent op de BAV volstaat dan weer om een kapitaalverhoging af te blokken.

Als Betrusted wil dat er op korte termijn werk wordt gemaakt van een sanering bij Ubizen en een integratie, zal het toch een tandje moeten bijsteken. Met twee zitjes in de raad van bestuur komen de Amerikanen er niet. Uiteraard kan Betrusted een nieuwe BAV vragen en de hele raad van bestuur opeisen. Zonder een regeling voor de kwestie Ubidco brengt dat geen oplossing voor de uiteindelijke inzet. Ubizen van de beurs halen en vervlechten met Betrusted.

Niemand twijfelt eraan dat Betrusted de beste kaarten heeft. Dat suggereert dat Deminor, die normaal minderheidsaandeelhouders bijstaat, in theorie van kamp zou moeten wisselen.