Belgische baggeraars werven aan ondanks crisis in Nederland
Landwinningsprojecten staan onder druk, verdiepingswerkzaamheden doen het doen.

Foto: Peter Stoffels
BRUSSEL - De Belgische baggersector heeft geen plannen om medewerkers af te danken. De ontslagen bij de twee Nederlandse grootgrutters Boskalis en Van Oord zijn een Nederlands fenomeen. Aan Belgische kant werft De Nul in de komende jaren enkele honderden werknemers aan terwijl er ook bij Deme nog groei is.DE Nederlandse baggeraar Van Oord, de nummer twee in de wereld, is de tweede baggeraar op enkele dagen die zegt jobs te zullen saneren. Volgens het nieuwsagentschap Bloomberg gaat het om 400 banen waarvan 170 in Nederland. Van Oord zou 13 procent van de tewerkstelling schrappen. Enkele dagen eerder zei marktleider Boskalis dat het 450 banen of 14 % van de tewerkstelling zou wegsaneren.

Zowel Van Oord, het product van een fusie tussen Van Oord ACZ en Ballast Ham Dredging, in feite een driehoeksfusie, als Boskalis verwijzen naar de zandcrisis in Singapore. Die crisis, die te maken heeft met de zandwinning in Indonesië, Maleisië en Singapore, treft vooral de markt van de grote sleephoppers, gespecialiseerd in landwinning.

Een deel van de ontslagen bij Van Oord heeft ook te maken met de driehoeksfusie waardoor er nogal wat overlapping bestaat binnen de nieuwe baggercombinatie. Het nieuwe concern torst bovendien een belangrijke fusieschuld als gevolg van het kleine Van Oord die de grotere broer opslokte.

Ook bij Boskalis uit Papendrecht zouden er bedrijfsspecifieke elementen meespelen. Boskalis dankt 250 mensen af in het buitenland, 200 in Nederland. Bij de groep werken 3.200 mensen. Waarnemers merken op dat de overname enkele jaren geleden van een Portugese staatsbaggeraar daar niet vreemd aan is. Boskalis zou zich volgens sommigen ook in Finland terugplooien. Dit neemt niet weg dat zowel Van Oord als Boskalis last hebben van de krimpende baggermarkt. Die weegt op de winstgevendheid.

De ontslagen, in combinatie met het afboeken van oude schepen, moet tegen het einde van 2005 een besparing van meer dan 20 miljoen euro opleveren. De nettowinst van Boskalis daalde vorig jaar met 13,6 procent tot 70,9 miljoen euro. De zandoorlog in Indonesië weegt in elk geval op de winst. Boskalis heeft nog voor 361 miljoen euro aan onuitgevoerde werken in Singapore in het orderboekje staan.

Boskalis-topman Rob van Gelder verwacht dat er ten vroegste in de tweede helft van dit jaar beweging in de patstelling rond Singapore komt. De meeste baggeraars verplaatsten hun schepen rond Singapore naar het Midden-Oosten, wat de prijzen daar deed zakken. De omzet van Boskalis kromp met 6,9 procent naar 1,05 miljard euro.

Bij de twee grote Belgische baggeraars, Deme en De Nul, is van ontslagen geen spraken. Deme heeft de afgelopen jaren belangrijke inspanningen geleverd om de rentabiliteit te verbeteren. De instroom van Vlaamse ingenieurs en technici overtreft nog altijd de natuurlijke afvloeiingen. ,,Er zijn geen plannen voor saneringen'', zei een betrokkene gisteren. De Groep De Nul uit Aalst blijft sterk aanwerven.

Jan-Piet De Nul, gedelegeerd bestuurder van de groep De Nul, zegt in de komende twee tot drie jaar enkele honderden personeelsleden aan te werven. ,,Het gaat zowel om staffuncties als om de bemanning van de schepen'', zegt De Nul. De Nul was de afgelopen vijf jaar de agressiefste investeerder met 580 miljoen euro investeringen. De tewerkstelling nam in dezelfde periode toe van 1.600 personen tot 2.400, wat de sterkste interne groei is van alle grote baggeraars.

Zowel De Nul als Deme investeerden onlangs in nieuwe cutters, baggermaterieel voor uitgravingen. De Nul nam onlangs de grootste cutter ter wereld in gebruik in Dubai. ,,Binnenkort bestellen we nog een cutterzuiger, ter vervanging van een schip dat in de Caraïben verloren ging. Daarnaast komen er twee hoppers.'' De Nul schat dat het om 200 miljoen euro investeringen gaat.

De Nul erkent wel dat de baggermarkt voorlopig krimpt. ,,De daling van de dollarkoers bezorgt ons meer last dan de zandwinningcrisis in Singapore. Er komen vooral werkzaamheden bij in de Golfstreek en daar staan de Amerikanen van oudsher strategisch sterk. De dollardaling komt daar nog bovenop'', zei De Nul. Naast landen als Qatar, Irak en Iran komen er ook in Australië belangrijke opdrachten op de markt.