Belgacom uitgeteld  na Frans tegenbod
Belgacom ligt in de touwen na het tegenbod van France Telecom op Telindus. France Telecom biedt 15,8 euro per aandeel-Telindus, maar de beurs speculeerde gisteren prompt op meer.

OVER het tegenbod van France Telecom op Telindus werd dinsdagnacht onderhandeld tijdens een raad van bestuur van Telindus die 's avonds om 19 uur startte. 's Namiddags hadden de bestuurders elkaar in Luxemburg ontmoet op een eredienst voor Norbert von Kunitzki, de onafhankelijke bestuurder bij Telindus die onlangs verongelukte. Toen bestond nog de verwachting dat er op de avondlijke bijeenkomst ook een bod van British Telecom op tafel zou liggen.

Dat bleek uiteindelijk niet het geval, ondanks herhaalde mondelinge beloften van BT dat het bod er zou komen. Van de bieder die op 29 september ongevraagd de strijd om Telindus had geopend, Belgacom, was er geen spoor. Tot in de vroege uren werd er onderhandeld met France Telecom. Het werd een nacht van intens overleg tussen bestuurders, aandeelhouders, de adviseurs CSFB en Allen & Overy en de Fransen.

De raad van bestuur van Telindus verklaarde het bod ,,vriendschappelijk'' en de aandeelhouders rond de familie Cordier - op één partij na - zegden toe hun aandelen in het bod van France Telecom in te brengen.

De Fransen bieden 15,8 euro per aandeel of 17 % meer dan Belgacom en 7,5 % meer dan de slotkoers van dinsdag. Aan het bod zitten weinig voorwaarden vast. France Telecom wil 75 % van Telindus in handen krijgen. De beurs speculeerde gisteren prompt op meer. Het aandeel noteerde in een nauwe band rond 16,10 euro.

Het bod betekent dat de saga van nul herstart: opstelling van een prospectus, mogelijkheid tot een tegenbod tot 2 dagen voor het aflopen van het bod. Dat betekent dat het tot in februari zal duren vooraleer de strijd definitief beslecht is.

De hele zaak is een afgang voor Didier Bellens, de ceo van Belgacom, die Telindus wilde om zijn vaste-telefoniediensten een extra impuls te geven. Bellens handelde slecht voorbereid en verloor de daaropvolgende pokerpartij. Ofwel laat Belgacom zich Telindus ontglippen en laat het een sterkere concurrent toe in zijn achtertuin, ofwel betaalt het een ,,strategische prijs'' om dit te beletten. Dat is minstens 16,6 euro per aandeel. Ook de Britten kunnen alsnog bieden.

De prijs is intussen zo hoog dat meer dan één verdere prijsverhoging moeilijk te verdedigen valt. De hele affaire betekent dat door toedoen van een Belgische overheidsbedrijf een beloftevol Vlaams technologiebedrijf in Franse handen dreigt te vallen. ,,De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen'', zei een betrokkene gisteren.