Einde van een familiebedrijf
Foto: © BELGA
Als onderdeel van een grote telecomgroep is de kans klein dat de laatste telg van de familie Cordier nog meetelt.

Met Telindus in Franse handen valt opnieuw een deeltje Vlaams ondernemerschap weg. Het doek valt ook over de ondernemersfamilie Cordier. Als oudste dochter van bezieler John Cordier was Carmen Cordier als vice-president strategie op weg naar de functie van algemeen directeur. Maar nu het bedrijf ophoudt te bestaan als onafhankelijke onderneming is dat niet meer mogelijk.

Wijlen John Cordier nam in 1982 via een buy-out Telindus over van de groep Empain en werd een van de voortrekkers van de Vlaamse technologie. Drie jaar later, in 1985, brengt Cordier met succes Telindus naar de beurs.

Telindus verkocht zijn modems in Nederland en Luxemburg, bouwde een fabriek in Haasrode en wist de omzet gestaag op te drijven. Terzelfder tijd maakte Cordier naam in de sportwereld, waar hij voetbalclub KV Mechelen uitbouwde tot een topclub. Maar zijn eerste passie was basket en tot nu toe is Telindus sponsor van de basketbalploeg van Oostende. Of die spelers binnenkort met truitjes van France Telecom zullen rondlopen, is nog niet zeker.

Begin de jaren negentig wordt Cordier zwaar op de proef gesteld. De fusie van de softwaredochter Informabel van Sidmar met Telindus, brengt Cordiers bedrijf in verlegenheid. In 1992 kijkt Telindus, dat toen Telinfo heette, aan tegen een geconsolideerd bedrijfsverlies van ruim 13 miljoen euro en is een kapitaalverhoging nodig om het faillissement van de groep te vermijden.

Maar Cordier wist met de steun van enkele financiers (familie De Nolf, Aimé Desimpel, Mercator...) de groei van zijn groep als aandeelhouder te volgen. Telindus-directeur Jan Steyaert speelde daarbij vrijwel dertig jaar lang de rol van financieel klankbord.

Na het overlijden van John in januari 2002 blijft Steyaert dan ook de beschermheer van de familie Cordier. Naast de operationele directeur Eric Van Zele waakt hij over het personeel en de financiën. De oudste dochter Carmen Cordier wordt bijna onmiddellijk benoemd als bestuurder.

Na het wegvallen van bezieler Cordier ziet Telindus een tijd lang zwarte sneeuw en in 2003 dringt zich een managementwissel op. Voorzitter Ronald Everaert neemt het roer over van ceo Van Zele die het bedrijf verlaat. Jan Steyaert blijft en wordt voorzitter van de raad van bestuur.

Maar ook hij kan niet verhinderen dat Telindus uiteindelijk zijn onafhankelijke koers moet laten varen. Blijkbaar was er niemand van de huidige aandeelhouders bereid om nog meer geld te steken in het bedrijf.