MOSKOU - De dubbele vliegtuigcrash die zich op 24 augustus in Rusland heeft voorgedaan, was een dubbele terreuraanslag. Dat hebben de Russische geheime diensten vandaag officieel bekend gemaakt.

,,Vandaag kunnen we met zekerheid zeggen dat de twee vliegtuigen tengevolge van terreuraanslagen zijn neergekomen", zei luitenant-generaal Andrej Fetissov, hoofd van de technische en wetenschappelijke afdeling van de Russische geheime dienst FSB.

In de avond van 24 november verdwenen twee vliegtuigen bijna gelijktijdig van de radar. Wrakstukken kwamen nabij Tula en Rostov terecht, met respectievelijk 44 en 46 doden.

De hypothese van een dubbele aanslag, mogelijk een zelfmoordaanslag, is sinds zaterdagavond meer aannemelijk geworden. De FSB heeft dezelfde sporen van explosieven gevonden in de Toepolev-134, gecrasht nabij Tula, en de Tupolev-154 nabij Rostov. Het gaat om een verbeterde versie van TNT.

Inmiddels is bekend geraakt dat twee Tsjetsjeense vrouwen die in de twee vliegtuigen zaten en naar wie niemand informeerde, in hetzelfde appartement in Grozny woonden en in dezelfde supermarkt werkten.