GENK - Bij het constructiebedrijf Hörmann in Genk moeten vijf bedienden afvloeien. Dat heeft de directie van Hörmann Genk afgelopen vrijdag op een speciale ondernemingsraad bekend gemaakt. Het nieuws raakte nu pas bekend.

Deze nieuwe herstructurering is de vakbonden in het verkeerde keelgat geschoten. Zij zijn van mening dat de directie van Hörmann zijn personeelsbestand geruisloos afbouwt en ontslagen doorvoert met de bedoeling om de wetgeving collectief ontslag en daarmee gepaard gaande sociale begeleidingsmaatregelen te omzeilen. Dat zegt vakbondssecretaris Sofie Michiels (LBC).

De directie van Hörmann Genk dankte in februari 2003 al vijf bedienden en zeven arbeiders af. Ondanks pogingen van de bonden om een overleg over sociale begeleidingsmaatregelen op te starten en ondanks een verzoeningspoging onder leiding van een sociaal bemiddelaar bleef de directie bij haar voornemen, zo luidt het.

Onder de vijf bedienden die ontslagen worden, bevinden zich een aantal werknemers met meer dan 20 jaar dienst. Dat was bij de vorige herstructurering eveneens het geval. ,,De werknemers van Hörmann weten dat het zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt. Geen werkzekerheid meer en geen sociale omkadering, ook niet na 20 jaar dienst. De directie weigert om over brugpensioen en andere begeleidingsmaatregelen te praten en wil of kan geen antwoord geven op de vraag wat de toekomst van Hörmann nog te bieden heeft", zo zegt Michiels.

Volgens de bonden werd er al jarenlang niet meer geïnvesteerd in de Genkse vestiging door het Duitse moederbedrijf. Ook de infrastructuur en de arbeidsomstandigheden laten te wensen over en opleidingen en bijscholingen zijn een zeldzaamheid, aldus nog Michiels.

Hörmann Genk maakt deel uit van Hörmann Belgium, dat op zijn beurt een dochter is van het Duitse Hörmann. Het bedrijf is gespecialiseerd in de vervaardiging van metalen constructies. In de vestiging in Genk werken 232 mensen. Het bedrijf boekte in 2002 een omzet van 20 miljoen euro en realiseerde een nettowinst van 0,5 miljoen euro.