BRUSSEL - Bij het Amerikaanse computerbedrijf HP moeten in België banen verdwijnen. Om hoeveel medewerkers het gaat, wordt nog besproken in een informatieronde met de vakbonden. Volgende week wordt duidelijk of de overlegprocedure voor collectief ontslag moet worden opgestart.

,,Het gaat niet om een herstructurering maar over een 'herbalanceringsplan' voor het personeel. Ik kan nog niet zeggen over hoeveel werknemers het gaat. We proberen zo weinig mogelijk mensen te treffen'', zegt Philippe Etienne van HP. Volgens de krant l'Echo gaat het nog om 38 tot 50 personen. Oorspronkelijk zou het management over 74 banen hebben gesproken. HP telt in ons land 1.308 werknemers en 40 in Luxemburg.

De ontslagen volgen op het wegvallen van het wereldwijde IT-outsourcingscontract van Proctor & Gamble en op een verandering in de vraag naar diensten.

,,HP heeft de voorbij drie jaren nog 300 mensen in dienst genomen en is nu nog bezig met aanwervingen, maar dan voor andere diensten.''

Indien uit de consultatie in de ondernemingsraad blijkt dat er meer dan tien procent van het personeel ontslagen moet worden, moet HP volgens de wet-Renault de overlegprocedure voor collectief ontslag opstarten.

(nna)