ISTANBUL - De Belgisch-Nederlandse financiële groep Fortis staat in Turkije voor de uitdaging om de met de aankoop van Disbank verworven voorsprong snel uit te spelen. ,,Veel tijd hebben we niet. De concurrentie is aan het shoppen'', zegt ceo Jean-Paul Votron. Voor Votron en Fortis is Turkije het broodnodige groeiproject dat niet mag mislukken.

IN de Turkse financiële sector en media is het het gespreksthema van de week; de ei zo na 1 miljard euro die Fortis neertelde voor Disbank, de zevende grootste privébank van Turkije maar duidelijk ook een ,,tier-2-bank'': een eerder bescheiden bank met een marktaandeel van 2,5% en een aanwezigheid in de markt van particulieren die slechts vijf jaar geleden startte. ,,Fortis heeft iets gekocht dat hangt tussen een instapkaartje en een substantiële aanwezigheid in Turkije'', zegt een analist.

Fortis betaalt het volle pond om in een vroeg stadium aan het bancair spel te kunnen deelnemen in Turkije, een land met 71 miljoen inwoners waarvan niemand het potentieel in twijfel trekt. Aydin Dogan, de voorzitter van de Dogan Groep, één van Turkijes grootste industriële conglomeraten dat vooral aanwezig is in de media- en energiesector, kocht de bank tien jaar geleden voor één tiende van de verkoopprijs van vandaag. ,,Zijn timing is perfect'', zegt economieprofessor Asaf Savas Akat. ,,Dogan is een gewiekst zakenman. Hij moet gedacht hebben: weg uit deze sector, voordat de grote buitenlandse banken hier als een pletwals passeren.''

En klaar staan ze, die buitenlandse banken. Zowel het Franse Société Générale (SocGen) als het Italiaanse Intesa zouden op Disbank hebben geboden. Sommigen spreken ook van Griekse interesse. Eerder al had onder meer GE naar Disbank gekeken maar de biedprijs was toen nog te laag en de financiële crisis van 2001 lag te vers in het geheugen.

Het marktaandeel van de buitenlandse banken in Turkije is nog zeer bescheiden. Volgens een Turkse krant heeft HSBC 1,73% marktaandeel, Citibank 0,59%, Deutsche Bank 0,26%, ABN Amro 0,22% en SocGen 0,14%. De honger naar meer is echter groot. BNP Paribas kocht onlangs een belang van 50% in de controleholding boven TEB Bank, een bedrijvenbank, terwijl het Italiaanse Unicredito 50% heeft van de Kocbank, die iets groter is dan Disbank. Kocbank en Unicredito azen momenteel op Yapibank. Daarbovenop zal de aan het IMF beloofde privatisering van drie grote staatsbanken ooit uitgevoerd moeten worden, ook al gelooft niemand dat de Turkse regering gehaast is.

,,We hebben niet veel tijd om onze voorsprong uit te spelen'', zegt Jean-Paul Votron. Voor Votron is Turkije een belangrijke stap in het herstellen van het groeiprofiel van Fortis. De troepen worden op scherp gezet om de groeikansen in Turkije volop te benutten. Disbank, van oorsprong een bank actief in financiering van de handel, heeft in vijf jaar tijd een kantorennet van 173 agentschappen kunnen uitbouwen. In de markt van kredietkaarten wist Disbank in enkele jaren tijd een marktaandeel van 4,5% te veroveren. De bank is volgens het kredietagentschap Moody's bovendien technologisch sterk: ze heeft moderne betaalsystemen, een goed opgeleid management en uitgebouwde controlesystemen.

Votron wil Disbank, dat mogelijk in september al zijn naam verandert in Fortis, snel laten doorgroeien. ,,Als je de Benelux als één markt ziet voor Fortis, is Turkije onze tweede thuismarkt'', stelt hij. Turkije moet binnen vijf jaar goed zijn voor vijf procent van de groepswinst, zegt Votron. Het lokale marktaandeel moet verdubbelen tot 5% door het aantal kantoren op 300 te brengen. Disbank zou vandaag een ,,onderliggende winstcapaciteit'' van 50 tot 60 miljoen euro hebben, schat Karel De Boeck, verantwoordelijk voor commercieel bankieren en private banking bij Fortis. Fortis staat voor 3,3 miljard euro winst.

Zegt een analist: ,,Deze deal is niet zonder risico. Fortis stapt in een opkomende markt die zich schoksgewijs ontwikkelt. Het is een akte van geloof in dit land. Pas binnen twee à drie jaar zal duidelijk zijn of Fortis een goede zaak heeft gedaan. Votron en zijn troepen kunnen zich geen mislukking permitteren.''

Turkije telt nu nog 49 banken. Dat waren er in 2001 nog 62. Vooral de financiële crisis van 2001 heeft het aantal gereduceerd. De tien grootste banken hebben vandaag 80% van de markt. Fortis kan zich vandaag de belangrijkste buitenlandse speler noemen die 100% van een Turkse bank bezit.

,,De biedprijs zou andere eigenaars van Turkse banken ideeën kunnen geven'', zegt Asaf Savas Akat. Toch is er niet veel kwaliteit te koop in Turkije. ,,Ik zie maar twee goede overnamedoelwitten'', zegt een bankanalist die de aankoop van Fortis als strategisch omschrijft. Blijft de vraag waar nog zulke kansen te grijpen liggen. ,,Misschien in Bulgarije of Roemenië'', luidt het. ,,Votron heeft geen andere keus dan voor groei te gaan.''