ANTWERPEN - Voor de raffinaderij van Total in de Antwerpse haven was het gisteren schipperen tussen feestvieren bij de inwijding van een nieuwe installatie voor de aanmaak van zwavelarme benzine, en het temperen van sociale onrust.

De ontzwavelingsinstallatie is de sluitsteen van een intensief moderniseringsprogramma voor de raffinaderij die de voorbije vijf jaar 250 miljoen euro investeringen heeft gevergd. De ontzwavelingseenheid was goed voor 90 miljoen euro.

Door deze installatie kan Total zwavelarme benzine maken die beantwoordt aan de Europese norm voor 2009. Met een capaciteit van 57.000 vaten per dag is het vandaag de grootste ontzwavelingseenheid ter wereld. De directeur van de Antwerpse raffinaderij, Jean Marc Sohier, wees erop dat het investeringstempo nu wat zal vertragen. Er is wel 150 miljoen euro opzijgezet voor veiligheid- en milieu-investeringen.

De Antwerpse raffinaderij krijgt in mei en juni overigens een grote onderhoudsbeurt. Veertien installaties - goed voor zowat 40 procent van de productie - worden stilgelegd. Het onderhoud biedt werk aan 3.000 tot 3.500 werknemers, van wie 2.500 via onderaanneming.

De raffinaderij van Total in Antwerpen zelf telt 960 werknemers. Zo'n 30 van hen die deel uitmaken van de onderhoudsafdeling, legden gisteren het werk neer om te protesteren tegen het personeelstekort. Volgens de vakbonden is de onderbezetting in bepaalde afdelingen een probleem dat al maanden aansleept. De bedrijfsleiding zei dat ze volop aan het aanwerven is en beklemtoonde dat ze bereid is om verder te praten over de personeelsbezetting. Maar we zijn wel verwonderd dat er zonder enige voorafgaande dialoog actie wordt gevoerd, stelde personeelsdirecteur Vera Remans.

(pse)