Toekomst VW-Vorst onzeker
Foto: rr
BRUSSEL (reuters, belga, eigen berichtgeving) - Donkere wolken pakken zich samen boven de Volkswagen-fabriek in Vorst. In een interview met de Britse zakenkrant ,,Financial Times'' zegt Wolfgang Bernhard, de topman van het VW-merk binnen de Volkswagen-groep, dat hij alles zal doen om het succes van de groep te vrijwaren, inclusief fabriekssluitingen. En dan duikt in de geruchtenmolen de fabriek in Vorst op als belangrijkste doelwit.

WOLFGANG Bernhard staat pas sinds 1 mei aan het hoofd van de afdeling VW van de Volkswagen-groep. In het eerste interview sinds hij benoemd werd op die post, zegt Bernhard dat ,,alles wat nodig is voor het succes van de groep overwogen wordt''. Daarbij behoren ook fabriekssluitingen. Dat is geen goed nieuws voor het personeel van VW, dat nog onderhandelt over het vertrek van de 700 werknemers die te veel zijn door het stopzetten van de productie van de Lupo en door het verdwijnen van de weekendploeg.

De directie van Volkswagen Vorst weigerde gisteren te reageren op de berichten. ,,We geven geen commentaar op dergelijke speculaties.'' Vanuit de Duitse hoofdzetel volgde later op de dag het bericht dat Volkswagen nog geen beslissing heeft genomen of er een vestiging gesloten moet worden.

Ook de vakbonden noemen de berichten speculaties. Ze verwachten alleszins ,,een inkrimping'', maar er zijn volgens de bonden wel duidelijke afspraken gemaakt dat er geen sprake is van een sluiting.

Bij VW Vorst, dat de Volkswagen Golf en de Audi A3 bouwt, werken 5.700 personeelsleden. Analisten speculeren geregeld over een eventuele sluiting van VW Vorst, aangezien in België de loonlast hoger is dan in Duitsland. Vorst wordt volgens deskundigen beschouwd als de zwakke schakel van de groep.

Volkswagen is de voorbije dagen niet uit de media geweest. Vóór de speculatie over de sluiting van VW-Vorst moest de groep afrekenen met berichten over vermeende corruptie die tot het ontslag van de hervormer Peter Hartz hebben geleid (DS 9 juli) .

Bernd Pischetsrieder, de gedelegeerd bestuurder van de autobouwer, is niet blij met die media-aandacht. In een brief aan het personeel schrijft hij dat de krantenkoppen een ,,ondraaglijke omvang'' hebben aangenomen. Door de affaire is het imago van VW beschadigd, zegt Pischetsrieder. In zijn brief verzekert hij het personeel dat ,,wij er alles aan doen om zo snel mogelijk opheldering te brengen''.

(lej)