FRANKFORT (afp, reuters) - Woonkredieten zijn niet alleen in ons land extreem goedkoop geworden. In heel de eurozone dalen de tarieven al maandenlang en wordt het aankopen of bouwen van een huis daardoor makkelijker dan ooit. De Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwt daarom voor een zeepbel op de vastgoedmarkt.

De tarieven voor hypotheekleningen waarvan de rente tussen 5 tot 10 jaar vast blijft, zo blijkt uit het jongste maandrapport van de ECB, zijn in maart in de eurozone gedaald tot nog gemiddeld 4,34 procent. In februari was dat nog 4,39 procent, in januari 4,43 en in december vorig jaar 4,49 procent.

Tijdens de tweede helft van afgelopen jaar schommelde de gemiddelde rente rond 4,67 procent. In april en de eerste helft van mei zette de daling duidelijk nog door, maar daarover heeft de Bank nog geen officiële cijfers.

De ECB waarschuwt in haar maandelijks bulletin dan ook voor de ontwikkeling van ,,vastgoedluchtbellen'' in diverse landen van de eurozone. Door de extreem lage rente lenen kopers of bouwers vlotter en vooral meer dan voorheen, en dat drijft de prijzen van woningen, gronden en appartementen op. Volgens de Bank is de stijging van de vastgoedprijzen, vooral op de residentiële markt, zo krachtig dat het nodig is ze ,,in bepaalde regio's van dichtbij te volgen, omwille van de potentiële impact''.

De ECB voegt eraan toe dat de vastgoedprijzen een ,,belangrijke factor'' zijn waarmee rekening gehouden wordt als de Bank beslissingen neemt over haar rentetarieven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in