Dewael wil elektronische identiteitskaart voor vreemdelingen
BRUSSEL - Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael is van plan de elektronische identiteitskaart voor vreemdelingen in te voeren, inclusief biomedisch materiaal zoals vingerafdrukken en gelaatsgegevens. Hij wil Antwerpen daarvoor vanaf 2007 proefgemeente maken. Dat kondigde hij aan in een interview in Gazet van Antwerpen.

De kaart zou gelden voor twee categorieën vreemdelingen: erkende vreemdelingen en vreemdelingen die in een procedure zitten; een asielprocedure of een aanvraag tot individuele regularisatie, aldus Dewael op de VRT-radio. Bedoeling is op die manier de controle te verbeteren.

In hetzelfde interview zegt de VLD-minister dat er in de eerste elf maanden van dit jaar meer dan 11.000 uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen naar hun thuisland zijn teruggekeerd. Voor 6.064 gebeurde dat via repatriëringen. Hij waarschuwt ook de inwoners van Antwerpen dat wie thuis illegalen opvangt, schuldig is aan een misdrijf. Die waarschuwing komt er naar aanleiding van de rcente vaststelling dat in Antwerpen steeds meer mensen geneigd zijn om illegalen te helpen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig