De opwaardering van de Amerikaanse groeicijfers maakte de beleggers gisteren gelukkig. De Amerikanen hopen op betere bedrijfsresultaten, terwijl in Europa vooral gefocust werd op de exportbedrijven. De Brusselse beurs roeide tegen de stroom in. De Bel20 dook in het rood door de slechte beursresultaten van Dexia en vooral Belgacom.

AZIE (MASCI ASIA PACIFIC): 96,61 (-0,93%)Nintendo: -1,53% tot 11.610 yen. De Japanse spelletjesmaker zag zijn winst over het voorbije boekjaar licht stijgen, maar voorspelt voor het lopende jaar een lager dan verwachte groei omdat de vraag naar de GameCube en de Game Boy Advance wellicht daalt.

EUROPA (STOXX 600): 266,33 (+0,7%)Barclays: -4% tot 528 pence. De Britse bank waarschuwde dat ze meer slechte consumentenkredieten in portefeuille heeft dan eerder geraamd, maar voegde eraan toe dat ze desondanks een forse winstgroei had gekend in het eerste kwartaal.Cable & Wireless: +5,61% tot 136,5 pence. De Britse telefoonoperator maakte in het boekjaar tot eind maart 302 miljoen pond winst. In het voorgaande boekjaar was er nog 237 miljoen pond verlies. De omzet in het jongste boekjaar daalde van 3,67 tot 3,22 miljard pond.

HVB: +5% tot 20,17 euro. De koers van de Duitse bank HVB sprong gisteren fors hoger op basis van geruchten dat de Italiaanse branchegenoot Unicredito een bod wil uitbrengen van 22 euro per aandeel. HVB is de tweede bank van Duitsland.

Punch Graphix : +12,76% tot 110,5 pence. Het aandeel Punch Graphix deed het op de eerste noteringsdag op de AIM-beurs uitstekend. Punch Graphix is de verzelfstandigde grafische divisie van de industriële groep Punch. AIM is een beurs die gericht is op institutionele beleggers. Gisteren raakte ook bekend dat het moederbedrijf aan een tweede verzelfstandiging werkt. De manufacturing-afdeling zou samen met dochter Advantra en de melkrobottenmaker Prolion versmolten worden in Punch Technix en daarna op de Amsterdamse beurs geïntroduceerd worden.Reed Elsevier: +1,06% tot 11,42 euro. De Brits-Nederlandse uitgever heeft een bod van 270 miljoen euro gedaan op de Europese en Amerikaanse medische publicaties van de Franse uitgever MediMedia. MediMedia haalde vorig jaar een omzet van 101 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 16 miljoen euro.

Rentokil: -1,12% tot 154,5 pence. 's Werelds grootste ongediertebestrijder verwacht dit jaar minder winst te maken omdat de hevige concurrentie op de markt de rendabiliteit van schoonmaakcontracten onder druk zet. In de eerste vier maanden van het jaar daalde de winst voor belastingen met 17 procent.

Repsol: +1,93% tot 20,57 euro. Het Spaanse energiebedrijf is van plan een bod uit te brengen op de afdeling van Shell die vloeibaar aardgas verkoopt. Volgens analisten kan de overname meer dan 2 miljard dollar kosten.

BELGIEBekaert: -0,17% tot 57,7 euro. De staaldraadverwerker heeft een bod uitgebracht op de afdeling ECC Card Clothing van Carclo, om zijn wereldwijde kaardenactiviteit uit te bouwen. ECC heeft vestigingen in Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Turkije, de VS, Canada, China en India. Het is een belangrijke speler in de productie en verkoop van kaardengarnituur voor de textielindustrie. Met 300 medewerkers realiseert ECC een jaarlijkse omzet van 24 miljoen euro. De waarde van de overname wordt geraamd op 13 miljoen euro.

Belgacom: -8,85% tot 28 euro. Het aandeel van de grootste Belgische telecomoperator kreeg forse klappen na de verlaging van de prognoses voor de winst en de omzet van Proximus, de dochter voor mobiele telefonie.

D'Ieteren: +2,87% tot 168,5 euro. De auto-invoerder handhaaft zijn verwachtingen voor het jaar 2005. De groep rekent op een geconsolideerd courant resultaat na belastingen in lijn met 2004.

AMERIKABoeing: +1,94% tot 62,64 dollar. De Indonesische luchtvaartmaatschappij PT Lion Mentari Airline bestelde bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer 60 toestellen van het type 737-800 en 737-900. De order is 3,9 miljard dollar waard.Heinz: -0,56% tot 37,23 dollar. Ketchupmaker Heinz realiseerde in het vierde kwartaal van zijn boekjaar een nettowinst van 206,5 miljoen dollar, tegenover 196,5 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5 procent tot 2,45 miljard dollar. Heinz kondigde ook aan dat het in Europa het groentemerk HAK zal verkopen, en mogelijk ook activiteiten op het vlak van diepvriesvoeding en zeevruchten zal afstoten.