BRUSSEL - Topambtenaren van de federale overheidsdienst voor Werk - het vroegere ministerie van Arbeid - hebben gisterenavond directie en vakbonden bij de Waalse vervoersmaatschappij TEC naar Brussel gesommeerd voor een verzoeningsvergadering. Aanleiding is een aanslepend sociaal conflict en het opstappen van de sociaal bemiddelaars.

De twee bemiddelaars gooiden woensdag de handdoek in de ring, na zware kritiek aan hun adres door de gedelegeerd bestuurder van de TEC, Jean-Claude Phlypo. Die beschuldigde hen van partijdigheid en raadde hen aan om ,,frieten te gaan bakken op de Place Saint-Lambert in Luik''.

Er was in de ontslagbrief van de bemiddelaars ook sprake van politieke druk door de Waalse voogdijminister, André Antoine.

De federale overheidsdienst Werk wil het gebeuren niet over zijn kant laten gaan. Met steun van hun federale minister, Freya Van den Bossche (SP.A), riepen de zwaargewichten Michel Jadot (voorzitter van het directiecomité) en Guy Cox (directeur-generaal van de afdeling Collectieve Arbeidsbetrekkingen) de betrokkenen gisterenavond voor spoedberaad naar Brussel.

Niet om een pasklare oplossing uit te dokteren voor het sociaal conflict, dat draait om meer veiligheid voor de buschauffeurs en om looneisen. ,,Wel om duidelijk te maken wat de basisregels zijn voor gezond sociaal overleg'', aldus Cox.

,,Die gelden ook in een conflict bij een semi-publieke maatschappij die afhangt van regeringssubsidies, waar de vakbonden niet op een lijn staan en er blijkbaar sprake is van agitatie door klein links.''

Eén van die regels is: ,,Bemiddelaars kunnen nooit de woordvoerder zijn van een partij. En dat is wat sommigen in het TEC-dossier schijnen te willen.'' Volgens Cox komt er pas een nieuwe bemiddelaar ,,als iedereen het daarover eens is''.

Intussen gaan de acties bij de Waalse vervoersmaatschappij onverminderd door. Gisteren reden er bijna geen bussen in de grote steden - Luik, Charleroi, Mons en La Louvière - en in de omgeving van Namen.

Vandaag volgt een manifestatie van het TEC-personeel in Namen, zetel van de Waalse regering. De machtige vakbondssecretaris Jean-Claude Vandermeeren (FGTB) heeft de Waalse ministers opgeroepen om ,,een gebaar'' te stellen.

(jir)