ANTWERPEN - De aandeelhouders van de Gimv hebben gisteren vier nieuwe bestuurders aangesteld en afscheid genomen van drie oude bestuurders. De Gimv verwacht dit jaar eerder een ,,normaal jaar'' na het uitzonderlijk sterke 2004.

De Gimv investeerde in de eerste vijf maanden van het jaar al voor 48,8 miljoen euro, inclusief het stijven van het Halder-Gimv Duitsland-fonds. De recentste investering, die afgelopen dinsdag bekend werd gemaakt, is de intrede in het Antwerps havenbedrijf Westerlund.

De Gimv desinvesteerde in dezelfde periode al voor 76 miljoen euro, wat betekent dat de kaspositie ondertussen is gestegen tot 312 miljoen euro tegenover 274 miljoen op balansdatum. Bij de desinvesteringen was er onder meer een uitkering van West Private Equity en LMS.

Ook werd een ,,herfinanciering'' doorgevoerd bij Konrad Hornschuch waardoor de Gimv de helft van zijn inleg al recupereerde. Bij Omnistor Accessories gebeurde dergelijke gedeeltelijke herfinanciering vorig jaar al met als doel geld uit te keren aan de aandeelhouders. Durfkapitaalfondsen creëren op die manier meerwaarden zonder hun aandelen te verkopen.

De Gimv verwacht al bij al een normaal jaar na de verkoop vorig jaar van meer dan 400 miljoen euro aan participaties. Aandelen Barco en pvc-groep Gealan waren de belangrijkste verkopen. Beursintroducties blijven moeilijk, zei Dirk Boogmans, gedelegeerd bestuurder van de Gimv. Verkopen van participaties aan andere durfkapitaalgroepen zitten dan weer in de lift.

De Gimv verwelkomde gisteren vier nieuwe bestuurders. Twee daarvan zijn onafhankelijk: de Antwerpse professor biotechnologie Christine Van Broeckhoven en de Nederlander Emile van der Burg, die actief is in de durfkapitaalsector. Het Vlaams Gewest stuurt Jan Kerremans uit, vroegere kabinetschef van het liberale kopstuk Patrick Dewael en momenteel politieke kabinetschef bij minister van Economie Fientje Moerman. Ook Eddy Geysen (ex-Opel) werd bestuurder.

De mandaten van voorzitter Herman Daems, Greet De Leenheer, Martine Reynaers, Leo Victor, Zeger Collier, Eric Spiessens en Marc Stordiau werden verlengd. De Gimv telt nu 14 bestuurders van wie vijf rechtstreeks van de overheidsholding VPM, en vier onafhankelijken. Marc Vanhoey, Jacques Laverge en René Mannekens verdwijnen als bestuurder wegens het bereiken van de leeftijdsgrens.

(pdd)