BRUSSEL - De beursgenoteerde Oost-Vlaamse tapijtgroep Associated Weavers International (AWI) zegt dat ze er niet zal in slagen winst te boeken in de eerste jaarhelft. AWI stuurde gisteren een winstwaarschuwing uit. De tapijtsector staat vanuit verschillende hoeken onder druk.

AWI, dat zijn boekjaar op 30 november afsluit en dus zijn eerste semester op 31 mei, zei gisteren dat de eerste zes maanden verlieslatend zijn als gevolg van de tegenvallende vraag in Groot-Brittannië, de belangrijkste tapijtmarkt in Europa. Terzelfder tijd kampt de sector met wat AWI noemt ,,extreem hoge grondstofprijzen'', overcapaciteit in de tapijtsector, dalende volumes en bijgevolg nog sterker dalende marges.

Alle grote tapijtgroepen staan onder druk, van Balta (Doughty Hanson), over Domo tot AWI. De terugval in Groot-Brittannië en de stijging van de grondstoffenprijzen wogen vorig jaar al op het vierde kwartaal van AWI, dat de drie kwartalen ervoor sterk gepresteerd had. Sinds februari-maart is de daling nog versterkt. ,,De daling was vrij abrupt, niemand had dit verwacht'', zegt Dries Bossuyt, algemeen directeur van AWI.

AWI haalde in de eerste helft van vorig jaar een nettowinst van 3,6 miljoen euro waarvan 2,8 miljoen euro (netto) courant. De omzet steeg toen met 8,9% tot 132,7 miljoen. Op jaarbasis werd 7,3 miljoen euro geboekt. Of 2005 met verlies afgesloten wordt, is niet te voorspellen, zei Bossuyt. ,,Uit ervaring weten we dat de tweede jaarhelft in de sector beter is door seizoenschommelingen.''

AWI vangt de terugval voorlopig op met tijdelijke werkloosheid in de tapijtfabrieken die gevestigd zijn in Ronse en Waregem. De weefafdeling, waar vorig jaar gesaneerd werd, deed het vrij goed in de afgelopen maanden.

(pdd)