BRUSSEL (afp, bloomberg) - Het kartel van olie-exporterende Landen (Opec) heeft vrijdag besloten om een miljoen minder vaten op te pompen. Zo hoopt het kartel de val van de olieprijzen te stoppen.

De beslissing van de Opec van afgelopen vrijdag kwam niet als een verrassing. De voorbije dagen hadden al verschillende olieministers van Opec-landen laten verstaan dat ze minder olie willen oppompen. Ze willen dat doen om de scherpe prijsdalingen van de afgelopen weken een halt toe te roepen.

Aan de basis van die prijsdalingen liggen tal van factoren. Vorige week werd al duidelijk dat de stookolievoorraden in de Verenigde Staten een stuk hoger lagen dan algemeen werd verwacht. Bovendien lijken de VS op een relatief zachte winter af te stevenen.

Door de daling van de olieprijs en de zware val van de dollar zagen de Opec-landen hun omzet de afgelopen zeven weken met een kwart terugvallen. Reden genoeg om aan de alarmbel te trekken, vonden ze. De huidige officiële productiequota - 27 miljoen vaten per dag - worden niet opgetrokken.

De vermindering slaat op de overproductie. Die wordt nu geraamd op 1 tot 1,7 miljoen vaten per dag.

Maar de beslissing was niet van dien aard om de olieprijzen gisteren opnieuw de hoogte in te jagen. De olieprijzen bleven vrijdag hangen op het niveau van de dagen voordien.

De ministers van de Opec-landen houden wel vast aan de richtprijs. Die blijft behouden op 22 tot 28 dollar. De voorbije dagen gingen nog stemmen op om die prijs op te trekken.