Russische grootaandeelhouder Corus wil weer Nederlanders in bestuur
Foto: wfa
AMSTERDAM - Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus moet weer Nederlanders aanstellen als bestuurder. Dat heeft de Russische grootaandeelhouder Alisher Oesmanov gezegd in Het Financieele Dagblad. Volgens de Rus moet een Nederlandse afvaardiging inspringen om iets te maken van de ,,absurde'' fusie tussen Hoogovens en British Steel. De samengevoegde concerns gaan sindsdien door het leven als Corus, één der grootste spelers op de wereldmarkt voor staalproducten.

Oesmanov wil dat Corus meer op de fabrieken in IJmuiden gaat leunen. ,,Dat is een onderneming van wereldklasse, maar alle winst die daar wordt gemaakt, verdwijnt in een zwart gat'', zei hij met een verwijzing naar de verliezen bij de Britse tak van het staalconcern.

Oesmanov houdt via zijn investeringsvehikel Gallagher Holding een belang van 12 procent in Corus. Daarmee is hij de tweede aandeelhouder van het concern, na de Amerikaanse investeerder Brandes. Naast Oesmanov heeft ook de Russische aluminiumproducent Oleg Deripaska een belang in Corus genomen.

Na de fusie tussen Hoogovens en British Steel zijn de Nederlanders langzaam uit de top van het staalconcern verdwenen. In september ging de laatste Nederlander uit de raad van bestuur van Corus. Het vertrek van de Nederlandse bestuurders stuitte op verzet van onder andere de ondernemingsraad.

De Nederlandse vakbond CNV Bedrijvenbond reageerde maandag met instemming op de plannen van aandeelhouder Oesmanov. Volgens de vakbond houden de huidige leden van de raad van bestuur zich te veel bezig met de fabrieken in Groot-Brittannië, terwijl Corus Nederland het enige onderdeel is waar geld wordt verdiend.