Ben Bernanke, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zorgde woensdag voor een forse koersopleving op de Brusselse beurs. De Bel-20 sloot 1,96 procent hoger op 3.660,48 punten. Bernanke gaf aan dat er een groeivertraging op komst is van de Amerikaanse economie.

Ook de andere grote Europese beurzen kregen de wind in de rug na de woorden van Bernanke. De winsten varieerden van 1,7 procent in Londen tot 2,6 procent in Frankfort.

Volgens Bernanke zal de kerninflatie (exclusief voeding en energieprijzen) dalen in de Verenigde Staten, waarop de beurzen verheugd reageerden. De markt anticipeert erop dat de Fed de rente in augustus voor het eerst sinds lang ongemoeid zal laten.

Het teruglopen van de olieprijs had eveneens een gunstige uitwerking op de aandelenmarkten. De olieprijzen namen gisteren een scherpe duik doordat de voorraden van benzine en ruwe olie in de VS onverwacht zijn gestegen. Een vat Amerikaanse olie kostte bij het sluiten van de beurs iets meer dan 74 dollar.

In Brussel was Omega Pharma de trieste blikvanger van de dag. Het aandeel verloor meer dan 15 procent na tegenvallende omzetcijfers, goed voor het grootste dagverlies in meer dan drie jaar. In absolute termen werd het aandeel in een dag tijd 8,15 euro minder waard. Bij de opening van de beurs kon gedurende 10 minuten geen koers van Omega gevormd worden omdat de biedprijs te laag was en onder de toegestane limiet viel.

Voor het overige kleurde de Bel-20-index echter vooral positief. Naast Omega Pharma doken enkel Belgacom en UCB in het rood. Belgacom verloor 0,04 procent en UCB ging 1,1 procent lager

De financiële waarden profiteerden van het wegvallen van de rentevrees op de markten, na de uitspraken van Bernanke. Fortis won 3,2 procent, Dexia en KBC klommen respectievelijk 2,5 en 2 procent hoger.

Grootste procentuele stijger was Bekaert, dat met 4,7 procent aandikte tot 72,60 euro. Het aandeel herstelde daarmee van de zware duik van dinsdag.