Telenet gefrustreerd over onbereikbaar marktaandeel
Duco Sickinghe. Foto: © BELGA
Telenet gaat al zijn klanten bij Integan, Interelectra, WVEM en PBE een brief sturen over digitale tv.

Op de Vlaamse markt voor kabeltelevisie zijn twee grote spelers actief. Telenet heeft ongeveer twee derde van de markt in handen. De rest van Vlaanderen, zo'n 800.000 gezinnen, krijgen de kabeltelevisie binnen via een van de vier ,,zuivere'' intercommunales Integan (Antwerpen), Interelectra (Limburg), WVEM (delen van West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant) en PBE (Vlaams-Brabant), die verenigd zijn in Interkabel. Zij bieden via hun kabel wel de telefoon- en internetdiensten van Telenet aan, maar zijn niet met Telenet in zee gegaan voor digitale televisie. In de plaats daarvan ontwikkelden ze een eigen, niet-interactief, aanbod in digitale televisie: iN.Di-tv.

Dat betekent dat een derde van de Vlaamse televisiemarkt onbereikbaar is voor Telenet. ,,Telenet heeft twee jaar lang gepraat met Interkabel om tot een akkoord voor digitale televisie te komen'', zei gedelegeerd bestuurder Duco Sickinghe gisteren tijdens een ontmoeting met enkele journalisten. ,,Maar we geraken er niet uit.'' Met zijn uitleg reageerde hij op de aankondiging van Interkabel, begin deze maand, dat het zijn eigen aanbod digitale televisie wil uitbreiden. Dat aanbod was op een laag pitje gezet wegens de gesprekken met Telenet.

Volgens Sickinghe krijgt het call center van Telenet steeds meer vragen te verwerken van zijn kwart miljoen telefoon- en internetklanten in het Interkabel-gebied, die willen weten waarom zij geen toegang hebben tot Telenet Digital TV. Daarom heeft Telenet beslist om, vanaf volgende week, al zijn klanten bij Interkabel een brief met uitleg te sturen.

Het probleem voor Telenet is des te groter omdat zijn grote concurrent op het vlak van digitale televisie, Belgacom TV, intussen in datzelfde gebied wel interactieve digitale televisie kan aanbieden. Belgacom TV loopt immers langs de telefoon, niet via de kabel.

Volgens Sickinghe is Telenet tot het uiterste gegaan in de onderhandelingen met Interkabel, ook financieel. Maar Interkabel kwam telkens met nieuwe eisen, zei hij. ,,En nu zeggen ze weer dat ze het zelf voort gaan ontwikkelen.''

Sickinghe wil in de eerste plaats duidelijkheid van Interkabel: ,,Ofwel praten we voort, ofwel niet. Als ze hun eigen aanbod willen ontwikkelen, staat het hen vrij dat te doen. Dan kunnen we op andere manieren blijven samenwerken.''

Als de Interkabel-klanten onbereikbaar blijven voor het aanbod digitale televisie van Telenet, is dat volgens hem geen probleem voor de groei van Telenet. ,,Al onze business-modellen zijn opgesteld zonder rekening te houden met Interkabel.'' Eind juni had Telenet Digital TV 178.000 klanten. Sickinghe vertrouwt erop dat dat er 200.000 zullen zijn tegen het einde van de zomer.