België en Luxemburg hebben een akkoord over de heropening van twee spoorverbindingen.

De federale regering heeft beslist middelen vrij te maken die de NMBS toelaten om twee spoorverbindingen tussen België en Luxemburg te heropenen voor reizigersverkeer. De ingebruikname is gepland voor 9 december. Dat meldt Bruno Tuybens (SP.A), de staatssecretaris voor Overheidsbedrijven.

Het gaat om de lijnen 165 (Virton-Rodange) en 167 (Rodange-Athus-Aarlen). De beslissing houdt in dat de stopplaatsen van Halanzy, Aubange en Messancy (provincie Luxemburg) op die lijnen opnieuw in gebruik genomen kunnen worden. Het akkoord komt er in samenwerking met de Luxemburgse overheid en de Luxemburgse spoorwegmaatschappij (CFL).

Door die samenwerking wordt het mogelijk om in 52 minuten van Virton naar Luxemburg te reizen. Op de twee lijnen zullen tijdens weekdagen dagelijks 18 treinen rijden. Infrastructuurbeheerder Infrabel zal de nodige werken uitvoeren om de lijnen opnieuw rijklaar te maken tegen 9 december.

Staatssecretaris Tuybens benadrukt de goede samenwerking tussen België en Luxemburg enerzijds en tussen de federale overheid, de Waalse overheid en de lokale besturen anderzijds. ,,De grote winnaar is de consument'', stelt de SP.A-politicus. ,,We kunnen zo een volwaardige verbinding bieden voor pendelaars die in het zuiden van het land wonen maar in Luxemburg werken.''

(belga)