Fortis verlaagt rente op spaarboekje
Foto: fdm
BRUSSEL - Op 1augustus verlaagt Fortis de basisrente op het spaarboekje van 1,5 naar 1,25 procent. De aangroei- en getrouwheidspremie blijft onveranderd op een half procent. De andere grote banken kijken de kat nog even uit de boom, maar de kans is groot dat Fortis het startsein heeft gegeven voor een algemene renteverlaging op de spaarboekjes.

DE verlaging komt niet onverwacht (DS 2 en 25 juni) en heeft alles te maken met de aanhoudend lage rente op de kapitaalmarkt. De marge tussen de rente die de banken hun klanten betalen en de vergoeding die ze zelf krijgen is daardoor klein geworden. De jongste dagen is de rente licht gestegen, maar blijkbaar onvoldoende volgens Fortis. De jongste verlaging van de basisrente dateert van 1 juli 2003.

Bij KBC wordt gezegd dat de verlaging van Fortis een belangrijk signaal is van de marktleider. ,,De kans is groot dat we die beweging volgen, maar er is nog niets beslist'', luidde het gisteren. Dexia ,,bestudeert'' een eventuele renteverlaging. ING België, de vroegere BBL, zegt voorlopig geen plannen te hebben ,,maar we houden de markt in het oog''.

Samen zijn de vier grote banken goed voor ongeveer 130 van de meer dan 150 miljard euro die ruim 5 miljoen spaarders op in het totaal 17 miljoen spaarboekjes hebben staan. De invloed van zo'n rentedaling is dus groot, niet alleen voor de banken zelf.

Tot het einde van vorig decennium leek het spaarboekje een achterhaald bankproduct, goed voor nauwelijks 50 miljard euro. De gehaaide beursbelegger haalde er zijn neus voor op.

Sinds de langgerokken beurskrach van 2000 tot 2002 is de belangstelling voor het boekje echter bijzonder snel weer toegenomen. Veel beleggers vertrouwen de beurs nog steeds niet en blijven aan de kant staan.

Ze wachten al meer dan twee jaar op een rentestijging die er maar niet komt.

Velen zullen nu allicht sakkeren dat ze bij het begin van de krach niet meteen zijn overgestapt naar obligaties, toen die nog vlotweg 6 procent en meer opbrachten. Nu moet een belegger in het beste geval vrede nemen met 4,5 procent.

De jongste weken verlagen ook steeds meer verzekeraars de gegarandeerde rente op hun levensverzekerigsproducten (Tak 21), zodat die ook geen echt alternatief meer bieden. Bovendien is geld dat daaraan toevertrouwd wordt maar vrij van roerende voorheffing als het contract een looptijd heeft van meer dan 8 jaar.

Dan is het spaarboekje uiteraard veel soepeler, maar de fiscale vrijstelling is beperkt tot de eerste 1.550 euro renteopbrengst, per belastingplichtige. Wie nu 76.550 euro op zijn rekening heeft staan blijft nog nipt onder die limiet. Vanaf 1 augustus kan dat bedrag bij Fortis opgetrokken worden tot net geen 88.000 euro zonder belastingen te moeten betalen.

Maar wie kiest voor de best renderende boekjes op de markt haalt die 1.550 euro al met een saldo van minder dan 50.000 euro.

Banken als ABN Amro, DHB, Finansbank en Robeco bieden momenteel nog steeds om en bij de 3 procent.

(lc)