BRUSSEL - ,,Guy Verhofstadt is voor ons in geen enkel geval een aanvaardbare kandidaat.'' Dat zegt Hans-Gert Poettering, Duitser en fractieleider van de EVP, de christen-democratische en conservatieve fractie in het Europees Parlement, over de aanstelling van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Donderdagavond moeten de Europese staats- en regeringsleiders normaal gezien een opvolger aanduiden voor Romano Prodi. Voor de Europese pers blijft het koffiedik kijken, maar de meeste waarnemers schatten de kansen van Guy Verhofstadt niet hoog in. Enkel de Spaanse krant El Mundo heeft goed nieuws voor Verhofstadt. De krant meldt dat premier José Luis Zapatero Verhofstadt steunt. De Spaanse regering opteerde eerst voor landgenoot Javier Solana, maar vermits die weinig kans maakt, steunt Zapatero nu de Frans-Duitse kandidaat.

Volgens het Britse The Independent is Verhofstadt echter slechts de officiële kandidaat van de Fransen en de Duitsers. Achter de schermen houden ze de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker klaar. De Britse premier Tony Blair mag zich dan verzetten tegen Verhofstadt, ook nog een tweede kandidatuur afwijzen ligt moeilijk.

De Italiaanse krant Corriere della Sera meldt trouwens dat Verhofstadt niet aanvaardbaar is voor de Italiaanse regering. Ook deze krant mikt op Juncker als topfavoriet. Anderen zijn de Oostenrijke kanselier Wolfgang Schüssel (onaanvaardbaar voor Jacques Chirac), de Portugese eurocommissaris Antonio Vitorino, diens Britse collega Chris Patten, en Javier Solana.

De Britse Sunday Telegraph meent te weten dat de Britten nu Antonio Vitorino naar voor schuiven als favoriete kandidaat. Deze Portugese socialist is uiterst competent en meertalig.

De Ierse pers meldt dan weer dat premier en huidig EU-voorzitter Bertie Ahern toch kandidaat zou zijn. Aherns partij heeft het bij de verkiezingen niet te best gedaan en zijn vertrek zou vernieuwing toelaten. Bovendien staat Ahern zeer hoog aangeschreven bij zijn collega-premiers.

De Griekse pers ziet gewezen socialistisch premier Costas Simitis opduiken als kandidaat. Simitis zou deze week zijn campagne volop voeren.