BERLIJN (afp). DaimlerChrysler sluit een instap in het kapitaal van concurrent Volkswagen (VW) uit.

De krant Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef zaterdag over een aandelenruil tussen VW en DaimlerChrysler. ,,We zullen geen participatie in Volkswagen nemen'', reageerde woordvoerder Thomas Fröhlich van DaimlerChrysler.

Volgens de krant zou DaimlerChrysler 10 procent kunnen nemen van de aandelen van VW, dat in ruil 6,9 procent van de Duits-Amerikaanse groep in handen zou krijgen. De woordvoerder zei dat er de laatste jaren over is gepraat, maar zonder resultaat.

Volkswagen, de grootste autoproducent van Europa, zoekt al een tijd een stabiele aandeelhouder om zich tegen een vijandige overname te beschermen. Die lijkt er nu te komen met de instap van Porsche.

Volgens de woordvoerder van DaimlerChrysler bestaat er enkel een samenwerking op ,,projectbasis''. Meer details gaf hij niet.

Ondertussen maakten verschillende Duitse kranten melding van plannen waarbij VW en DaimlerChrysler intensiever gaan samenwerken.

Volgens Die Welt onderzoekt DaimlerChrysler de mogelijkheid om in de fabrieken van Volkswagen het volgende Smart-model te laten maken. En de topman van het DaimlerChrysler-filiaal Mercedes, Dieter Zetsche, stelde in een gesprek met de Stuttgarter Zeitung dat Daimler met Volkwagen blijft onderhandelen over een versterking van de samenwerking rond een reeks projecten zoals de bouw van een minibus en het inbouwen van VW-motoren in Chrysler-automodellen. Zetsche voegde er nog aan toe dat de twee bedrijven bovendien andere mogelijkheden bekijken om de samenwerking nog verder te intensifiëren.

De berichten over een aandelenruil tussen DaimlerChrysler en Volkswagen komen enkele dagen nadat de Duitse bouwer van luxewagens Porsche aangekondigd heeft dat het een participatie van 20 procent neemt in VW. Daarmee wordt het de grootste aandeelhouder. De Duitse staat Neder-Saksen is met 18,2 procent de op een na grootste aandeelhouders.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in