Ruim 1.100 beleggers daagden zaterdag op voor de Dag van de Tips, de beursvariant van de Open Bedrijvendag.De Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) bestaat een kwarteeuw, maar dat zal niet de enige reden zijn geweest voor de talrijke opkomst in het Antwerpse bioscoopcomplex Metropolis.

Daar had ook het interessante programma een hand in. Onder anderen de CFO van Fortis Bank, Gilbert Mittler, werd door analisten aan de tand gevoeld over de toekomststrategie van zijn bank en de rol die een eventuele overname van Dexia daarin had kunnen spelen. Duco Sickinghe, de topman van het telecombedrijf Telenet werd op het laatste nippertje en op eigen vraag nog aan het programma toegevoegd om meer uitleg te geven bij de recente beursgang van zijn bedrijf. Daarnaast konden de beleggers rondstruinen op een soort beleggersbeurs. Zo'n veertig ondernemingen uit de beurssector, zowel gespecialiseerde media, beursbanken als beursgenoteerde bedrijven, hadden een standje.

,,Dit evenement is de perfecte belichaming van waar wij voor willen staan'', zegt de afgevaardigd bestuurder van de VFB, Fonne Hendrickx. ,,We willen een brug slaan tussen de beleggers en de beursgenoteerde bedrijven. Onze 6.000 leden, zowel particulieren als mensen die lid zijn van een van de 350 aangesloten beleggingsclubs, willen we zoveel mogelijk helpen informatie te vergaren over de bedrijven waarin ze geïnteresseerd zijn. De bedrijven willen we een platform bieden waardoor ze geïnteresseerde investeerders veel eenvoudiger kunnen aanspreken. Dat we zo'n sterk programma hebben kunnen samenstellen, bewijst dat bedrijven daar ook behoefte aan hebben.''

Als kers op de verjaardagstaart mochten alle aanwezigen schaamteloos hun neus steken in de aandelenportefeuille van professor emeritus Roland Van der Elst. En dat is niet zomaar een portefeuille: Van der Elst wordt bewierookt als ,,de man die zijn volk leerde beleggen'' en zijn boek ,,Winnen met aandelen'' wordt als een standaardwerk gezien.

Aan de bezettingsgraad van de zaal te zien, waren veel beleggers dan ook benieuwd te weten waar de man zijn centen zelf in stak. Een financiële striptease, zo noemde hij het gebeuren zelf. De striptease even buiten beschouwing gelaten had hij nog meer advies. Hoe je aandelen te kiezen bijvoorbeeld: De kwaliteit van het management is voor hem een onoverkomelijke factor: ,,Geen ondernemingen, maar ondernemers.'' 53 procent van zijn aandelen investeert via traditionele beleggerfamilies. Voorts vindt hij investeringen in de Congolese industrie niet zo gek en pleitte hij voor een langetermijnvisie op beleggen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig