Hoog spel rond overnamedossiers
Gérard Mestrallet (Suez) wil klaarheid van België. Foto: © AP
Twee overnamedossiers zorgen deze week voor spanning. Met de bestuurders van Telindus en de top van Suez in de hoofdrollen.

BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving). Vandaag wordt al meteen hoog spel gespeeld. Bij de telecomgroep buigt de raad van bestuur zich vandaag voor de eerste keer over het bod dat Belgacom heeft uitgebracht. En in de ambtswoning van de Belgische premier Guy Verhofdstadt vindt vanavond een eerste serieuze overlegronde plaats tussen de topministers uit de federale regering en de bedrijfstop van de Franse nutsgroep Suez. De aanleiding is het overnamebod op Electrabel maar het ziet er meer en meer naar uit dat de Belgische overheid ook over een hele rist andere energiedossiers duidelijke of duidelijker afspraken wil maken.

Wat Telindus betreft werd zaterdag in de zakenkrant De Tijd alvast een schot voor de boeg gelost. Diverse leden van de Cordier Group, die 23 procent van Telindus controleert en vier van de elf bestuurders levert, wijzen het bod van Belgacom op het bedrijf af, hadden goedgeplaatste bronnen aan de krant laten weten. En er werd zelfs aan toegevoegd dat de kans groot is dat de familie Cordier het bod ook verwerpt.

De raad van bestuur van Telindus komt vandaag voor de eerste keer bijeen nadat Belgacom vorige donderdag een bod op het beursgenoteerde Telindus van 13,5 euro per aandeel heeft uitgebracht. Donderdag is een tweede bijeenkomst geprogrammeerd.

De bedrijfstop van de Franse nutsgroep Suez heeft voor vandaag een afspraak met de topministers van ons land in zijn agenda staan. Het topduo Gerard Mestrallet en Jean-Pierre Hansen hoopt wellicht dat de regeringsleden onder leiding van premier Guy Verhofstadt wat meer klaarheid kunnen scheppen waarover ze nu precies willen onderhandelen naar aanleiding van het overnamebod op Electrabel.

Vorige week staken partijleiders en de premiers van alle regeringen die ons land rijk is de koppen bij elkaar om te komen tot een eensgezinde houding tegenover de overname van Electrabel door Suez.

Met als resultaat: een consensus dat de gemeenten hun Electrabel-aandelen best verkopen aangevuld met een heel verlanglijstje.

Na afloop van het politiek overleg was te horen dat heel wat andere gespreksthema's aangesneden zouden worden tijdens een topoverleg tussen Suez en de Belgische overheid. Gaande van het voornemen van de gemeenten om de opbrengst van de verkoop van de Electrabel-aandelen in de eerste plaats te bestemmen voor de aankoop van bijkomende participaties in zogenaamde netbedrijven zoals Fluxys (aardgas), Elia (hoogspanning) en de intercommunales (laagspanning), tot de zorg van de overheden om duidelijker afspraken te maken over de gelden die totnogtoe gereserveerd zijn voor de ontmanteling van de kerncentrales.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig