In Nederland hebben jonge werknemers een vakbond opgericht: Alternatief Voor Vakbond (AVV).

. De initiatiefnemers vinden dat binnen de bestaande bonden jonge ambtenaren, freelancers en beginners op de arbeidsmarkt er bekaaid afkomen. De oprichters van het AVV lichtten hun plannen zaterdag toe in een opiniestuk in de Volkskrant .

De bestaande vakbonden laten jongeren te veel opdraaien voor voorzieningen voor ouderen, zoals het vroegpensioen. Verder vindt het AVV dat de besluitvorming binnen de traditionele bonden ondemocratisch is. Slechts een kwart van de beroepsbevolking is lid. Dat zijn voornamelijk blanke mannen boven de 45, waardoor jongeren niet aan het woord komen.

Lid worden van een politieke partij of een vakbond duurt de oprichters van het AVV te lang. ,,Voor we in bestaande vakbonden een meerderheid hebben is het oude gestaalde kader op onze kosten met (pre)pensioen.''

De jongerenbond wil een brede discussie over de vergrijzing in Nederland. De oprichters vinden dat de lasten van sociale voorzieningen te veel op de schouders van de jonge generatie komt te liggen, hoewel die er zelf veel minder van gaat profiteren.

Het AVV noemt het principe ,,last in first out'' leeftijdsdicriminatie. Daarom stelt de nieuwe bond voor om dat te vervangen door een soepeler ontslagrecht voor mensen met een inkomen boven de 45.000 euro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in