SEOUL (bloomberg, reuters). De expansiedrift van Mittal Steel vergt 3miljard dollar.

Het geld moet dienen om participaties te nemen in andere staalproducenten of de bevoorrading van zijn fabrieken te verzekeren. Mittal Steel voert een concurrentiestrijd met onder meer het Franse staalconcern Arcelor. Alles draait rond het zo snel mogelijk opvoeren van de staalproductie.

Hoe Mittal Steel het geld wil verzamelen staat nog niet helemaal vast. In een mededeling aan de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC liet het weten dat het zowel kan gaan om leningen, de uitgifte van nieuwe aandelen of warrants. De 29-jarige topman van Mittal Steel, Aditya Mittal, voegde er tijdens een interview aan toe dat zijn staalgroep geen onmiddellijke plannen heeft om vers geld op te halen.

Mittal Steel, dat zijn hoofdkwartier heeft in Rotterdam, wil de komende jaren zijn staalproductie optrekken van 70 naar 100 miljoen ton. De eigenaar Lakshmi Mittal, de gelijknamige eigenaar van de staalgroep, verwacht de komende jaren een verregaande globalisering in de sector. Hij gaat ervan uit dat de komende jaren zo'n drie tot vier groepen zullen ontstaan die wereldwijd actief zullen zijn. En de top-tien zal volgens hem instaan voor veertig procent van de productie.

Mittal Steel voert momenteel al de wereldrangschikking van de staalproducenten aan. De Franse staalgroep Arcelor is vandaag de nummer twee. Het staalbedrijf Sidmar in de Gentse Kanaalzone is een dochterbedrijf van Arcelor.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in