Een lagere terugbetaling van de behandeling van prostaatkanker kostte IBt bijna de kop. Maar het breidde zijn aanbod uit en begint nu opnieuw met de verovering van Amerika.SINDS het begin van 2006 behoort IBt zowat elke dag tot de opvallendste aandelen. De koers won al 25% nadat het aandeel ook vorig jaar al 60% duurder was geworden.

Maar het Waalse bedrijfje waarvan in 2005 een omzet van 9,3 miljoen euro wordt verwacht, komt van ver.

Begin de jaren 2000 vervingen de Amerikaanse autoriteiten de tegemoetkoming voor de behandeling van prostaatkanker met radioactieve implantaten door een forfaitair terugbetalingssysteem. Een beslissing die IBt, als aanbieder van het duurste systeem, uit de markt prijsde.

Daardoor werd zowat 80% van de toenmalige afzet van IBt in gevaar gebracht; de VS waren de pioniers en de belangrijkste markt. IBt ging er bijna onderdoor, maar redde zich door de groei in Europa.

En het bedrijf uit Seneffe deed nog veel meer. IBt ontwikkelde een kunststof alternatief voor de implantaten uit titanium. Dat is een belangrijk voordeel bij de beeldvorming en bovendien een pak eenvoudiger te verwerken. ,,En de productiekosten liggen lager", weet analist Christophe Van Vaeck van KBC Securities. Dat levert IBt een belangrijk competitief voordeel op nu het met dit product opnieuw de Amerikaanse markt wil veroveren. Gisteren maakte IBt bekend dat het Amerikaanse Implant Sciences de kunststofimplantaten in de VS zal commercialiseren. Een kunststofversie voor de Europese markt is nog in ontwikkeling.

En IBt gaat door op zijn elan. Enkele dagen geleden kondigde het aan te beginnen met een klinische studie van de kunststofimplantaten tegen borstkanker. Van Vaeck schat de slaagkans op70% en zegt dat voor deze toepassing geen speciale goedkeuring van de autoriteiten meer vereist is. Daardoor zou bij succes de commercialisering al binnen enkele jaren flinke inkomsten kunnen opleveren. Het is nog even weg, maar IBt kan zijn afzet daarmee verdubbelen, schat Van Vaeck.

Op korte termijn wordt het uitkijken naar de commerciële ontvangst van de kunststofimplantaten in de VS. De impact op de koers kan groot zijn, want met een omzet van nog geen 10 miljoen euro is de basis nog erg beperkt. Bovendien flirt IBt met de winstgevendheid, zodat een extra groei van de inkomsten een enorm hefboomeffect kan hebben op de winst. Tegen bijna 10 euro - het koersdoel van KBC Securities - heeft IBt wel al een beurswaarde van 80 miljoen euro. Het potentieel is groot, maar zit al ten dele in de koers.