KOEWEIT (bloomberg, eigen berichtgeving) - Andris Piebalgs, Europees commissaris voor Energie, heeft afgelopen weekend gesproken met olieministers van Golfstaten over de vraag om de olieproductie op te voeren en de toevoer naar Europa te garanderen. De voorzitter van de Opec, een Koeweiter, belooft actie.

Oliesjeik Ahmad Fahd al-Sabah zei na afloop van de gesprekken met Piebalgs aan journalisten dat de Opec het debat over een productieverhoging opnieuw zou lanceren met als inzet een toename van de productie met een half miljoen vaten per dag vanaf mei. Piebalgs zei dat de Europese Unie en de Opec in juni een olietop zullen houden in juni om over de energiebevoorrading van Europa te praten.

De Europese commissaris voor Energie was in Koeweit voor een tweedaagse top tussen de Europese Unie en een samenwerkingsplatform tussen een groep van zes Golfstaten. Die staan samen in voor een vijfde van de olieproductie maar bezitten 45 procent van de bekende reserves. Olie is de inzet geworden van een strijd tussen de energieconsumerende landen. China investeert agressief in de regio en sluit langetermijncontracten af om de eigen bevoorrading te verzekeren. De gesprekken van Piebalgs worden dan ook gezien als een antwoord van Europa op de Aziatische oliehonger en -drift. Europa is nu voor driekwart van zijn energiebevoorrading afhankelijk van import maar dit aandeel is stijgende. De Opec produceert vandaag bijna 28 miljoen vaten per dag. De vrees bestaat dat de olieprijs op korte termijn de kaap van 60 dollar per vat neemt. ,,Als we niets doen, zal dit gebeuren'', zei sjeik Sabah.