BRUSSEL - De Oost-Vlaamse aannemer André Audenaert kijkt aan tegen een klacht wegens wanbeheer, valsheid in geschrifte, zwartwerk en fiscale fraude. De klacht viseert vier vennootschappen verbonden met André Audenaert. De handelsrechtbank ging er recentelijk tot het aanstellen van een tijdelijke bewindvoerder.

De handelsrechtbank van Dendermonde heeft recentelijk voorlopig bewindvoerder aangesteld als ,,zaakwaarnemer'' en met de opdracht een poging te ondernemen de familie te verzoenen. Het gaat om drie bedrijven uit Laarne (Audenaert bvba, Algrobo nv en de Reparal nv) en één uit Lasne (Aquastructo nv).

Afgelopen week bleek dat die verzoening onmogelijk was. Agnes Audenaert vraagt de rechter in kort geding nu om de bevoegdheden van de voorlopige bewindvoerder uit te breiden. Ze voert de druk op haar echtgenoot, van wie ze gescheiden leeft, op via een uitgebreide klacht. Hij wordt beschuldigd van wanbeheer, valsheid in geschrifte, zwartwerk en fiscale fraude.

Het ondoorzichtelijk kluwen van bedrijven, die volgens eigen inzichten aan elkaar zouden factureren, heeft eerder al de aandacht van de fiscus getrokken. Zo willen de belastingen voor het aanslagjaar 2004 uitleg over een bedrag van 1.046.421,82 euro aan onduidelijke facturen van de bvba Audenaert.

Daarnaast onderzoekt de fiscus ook een bedrag van 137.876,09 euro aan representatiekosten, vooral bestaande uit restaurantnota's, die allemaal cash werden betaald. De fiscus vordert voor het aanslagjaar 2002 nog 2 miljoen euro van de nv Algrobo op grond van een niet-correcte aangifte, te verhogen met een boete van 50 procent wegens fiscale fraude.

André Audenaert wordt door zijn echtgenote ook beschuldigd van corruptie. De aannemer werd vroeger al veroordeeld tot 6 maanden effectieve celstraf. Zijn echtgenote stapte vorige week naar het gerecht met een dikke klachtenbundel in verband met beweerde malafide activiteiten van haar man. In de verschillende bedrijven van Audenaert werken samen zo'n 120 mensen. Sommigen vrezen dat het gevecht om de macht binnen de familie naar het faillissement kan leiden. De aannemer is vooral gespecialiseerd in openbare werken.