SNELNIEUWS
Foto: © VUM

-  Auto
-  Chemie & Farma
-  Consumptie
-  Diensten
-  Energie & Grondstoffen
-  Financiën
-  Industrie
-  IT & Telecom
-  Media & Internet
-  TransportAuto

De directie van Ford Genk heeft zich bij de herstructurering in oktober 2003 niet schuldig gemaakt aan discriminatie. Dat heeft de arbeidsrechtbank van Tongeren geoordeeld in een zaak die door een groep ex-Fordarbeiders was aangespannen.

Chemie & Farma

Het Frans-Belgische biotechbedrijf Diatos , waarin de GIMV een belang heeft van 17,35 procent, wil bij zijn beursintroductie op Euronext Parijs en Euronext Brussel in totaal 25 miljoen euro ophalen. De eerste notering is gepland op 11 juli.

Siemens koopt voor 4,2 miljard euro de afdeling medische diagnose van Bayer, zo maakten ze gisteravond bekend.

Consumptie

General Mills , eigenaar van het cornflake-merk Cheerios en het ijsmerk Häagen-Dazs, heeft in het vierde kwartaal van het boekjaar 2005/06 een nettowinst behaald van 222 miljoen dollar. Dat is minder dan de helft van een jaar eerder.

Diensten

U&I Learning wil 1,5 miljoen euro vers kapitaal ophalen op de Vrije Markt. Het wil daarmee overnames financieren. U&I Learning verleent educatieve diensten.

Energie & Grondstoffen

Dertien bedrijven, onder wie Electrabel , bieden om twee kerncentrales te bouwen in Roemenië. Roemenië is van plan tot 2,2 miljard euro te spenderen aan de bouw van de twee reactoren tegen 2012. Electrabel krijgt concurrentie van ondermeer Enel, E.On en Iberdrola.

Albert Frère , de rijkste man van België, heeft zijn belang in het Franse nutsbedrijf Suez opgetrokken van 7,2 tot 8 procent. Frère kocht tussen 8 en 21 juni via zijn holding GBL ongeveer 9,76 miljoen aandelen voor in totaal 295 miljoen.

Het Deense energiebedrijf Dong Energy heeft een bod van 69 miljoen euro uitgebracht op het Nederlandse Rendo . Het bod is hoger dan de 66,5 miljoen euro die Suez-dochter Electrabel wil neertellen voor de leveringsactiviteiten van Rendo.

Financiën

Argenta en Centea blijven niet achter in de slag om de spaarder. Argenta verhoogt de getrouwheidspremie van de Maxirekening vanaf 1 juli met 0,25 procent. Bij Centea gaat de basisrente op het spaarboekje ook 0,25 procent omhoog.

Dexia gaat door met de verkoop van niet-strategische participaties. Onlangs verkocht ze haar minderheidsparticipatie in de Franse uitgever Moniteur aan de Britse durfkapitalist Bridgepoint.

Afgelopen vrijdag heeft de Kazachse bank TuranAlem een belang van bijna 34 procent gekocht in het Turkse Sekerbank. Dat is een tegenslag voor Rabobank , dat al sinds juli vorig jaar probeert een meerderheidsbelang van 51 procent te verwerven in de Sekerbank.

Industrie

De vliegtuigconstructeur Boeing verwacht een eenmalige last te moeten boeken, die kan oplopen tot 1,12 miljard dollar. Die moet dienen om de kosten te dekken voor een akkoord met de Amerikaanse regering en voor de vertragingen in het luchtruimprogramma van Australië en Turkije.

Het Nederlandse kabelbedrijf Draka schrapt wereldwijd 330 banen bij dochter Comteq. In de vestiging in Zaventem sneuvelen geen banen.

De Brusselse raadkamer heeft donderdag de behandeling van het fraudedossier Beaulieu uitgesteld naar vrijdag 27 oktober. Intussen zal de raadkamer zich wel uitspreken over de vraag of de partijen meer tijd krijgen om bijkomende onderzoeken te vragen.

Het luchtvaartconcern EADS onderneemt juridische acties omdat interne bedrijfsdocumenten over de leveringsproblemen met de Airbus A380 openbaar zijn gemaakt. Het aandeel incasseerde door het lek flinke klappen. Het concern heeft in Parijs een klacht ingediend tegen onbekenden.

Severstal moet van de Belgische, Franse, Luxemburge en Spaanse financiële toezichthouders publiekelijk zijn intenties met Arcelor bekend maken. De Russische groep laat uitschijnen een hoger bod te overwegen op Arcelor, om zo een fusie van Arcelor met Mittal alsnog de pas af te snijden.

IT & Telecom

Clear2Pay , technologieleverancier van nieuwe betalingstoepassingen voor financiële instellingen, verhoogt haar kapitaal met 15,7 miljoen euro. De nieuwe financieringsronde wordt gedragen door twee nieuwe investeerders AGF Private Equity en GIMV.Belgacom zet zijn semafoon- of 'beeper'dienst op 1 juli stop. Met de dienst was het mogelijk korte berichten te sturen. De techniek is voorbijgestreefd sinds de komst van de gsm.

Media & Internet

De bedrijven TVI, CLT-UFA, Rossel en Lemaire Electronics hebben beslist om hun participaties in een aantal Franstalige commerciële zenders te bundelen in een holding. De betrokken commerciële radiozenders blijven onafhankelijk werken.

De internetzoekmachine Google heeft donderdag in de VS een eigen on line betaalsysteem gelanceerd: Google Checkout. De dienst betekent belangrijke concurrentie voor PayPal, het betaalsysteem van eBay dat al meer dan 100 miljoen gebruikers telt.

Ricus Jansegers volgt vanaf 1 juli Patrick Tillieux op als gedelegeerd bestuurder van SBS Belgium , het bedrijf boven de commerciële tv-zenders VT4 en VIJFtv. Op korte termijn is de missie van de huidige programmadirecteur beide zenders verder te laten doorgroeien.

De mediaholding Vum Media , uitgever van onder meer de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad, verandert op 1 september zijn naam in Corelio Media . In het najaar wordt Corelio Media ook volledig eigenaar van Mediabel, het moederbedrijf van Les Editions de l'Avenir.

Transport

De naam Frans Maas , een bekend gezicht op de snelweg, verdwijnt. Nu de transporteur uit Venlo is overgenomen door de Deense branchegenoot DFDS krijgt de onderneming ,,een geheel nieuwe identiteit''.