BRUSSEL - De groep Agfa-Gevaert, actief in beeldvorming en de grafische sector, waarschuwde gisteren voor een belabberd 2005. Operationeel gaat het minder dan verwacht maar het project om de twee grote divisies te verzelfstandigen zal een jaar sneller dan verwacht realiteit worden.

De mededeling die Agfa gisterenochtend uitstuurde, miste haar effect niet. De omzet in het aandeel lag vier keer zo hoog als normaal. De koers bewoog in een vork van 22,12 euro tot 22,88 euro. Het dieptepunt van de dag lag 3,6% onder de slotkoers van dinsdag. Het dagverlies van Agfa bleef uiteindelijk beperkt tot 1,96%.

Dat vrij geringe verlies heeft volgens Kristof De Graeve, analist bij SG Bank De Maertelaere, een speculatief tintje. Operationeel blijft het bij Agfa huilen met de pet op - de waarschuwing van de groep is de zoveelste sinds de beursgang in juni 2001 - maar er is hoop op een aftocht.

Agfa meldt dat de operationele verzelfstandiging van zijn twee divisies, Graphic Systems en HealthCare, al op 1 januari 2006 een feit zal zijn, een jaar eerder dan verwacht. Dat wakkert opnieuw de speculatie aan in verband met een opbreekscenario. SG schat de opbreekwaarde op 33 euro per aandeel.

De bank voegt er meteen aan toe dat als iemand het aandeel nu koopt, dat alleen kan zijn uit speculatieve overwegingen. En wie speculeert, kan zich branden. Agfa heeft in het verleden al meer beleggers gefrustreerd dan gelukkig gemaakt. De koers noteert opnieuw rond het niveau van de beursgang in 2001.

Operationeel blijft het moeilijk. Agfa zei gisteren dat het tweede kwartaal beter is dan het zwakke eerste kwartaal, maar dat de omzet onder de verwachting bleef. Bij Graphic Systems kwam die uit op 440 miljoen euro, bij HealthCare op 355 miljoen. Naast de lager dan verwachte omzet was er ook de aanhoudend hoge grondstoffenprijs en de hoger dan verwachte prijsdruk bij HealthCare.

Het operationeel resultaat in het tweede kwartaal zal volgens Agfa ,,merkelijk onder het niveau van het tweede kwartaal 2004 liggen''. De groep voorspelt beterschap voor de tweede jaarhelft.

(pdd)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig