De wereld volgens Mittal
Staalmagnaat Lakshi Mittal: ,,De ene dag is er een witte ridder, de volgende dag weer niet.'' Foto: © mh
Guy Dollé verdient respect, de houding van de Belgische politici is bemoedigend en de aandeelhouders zijn enthousiast. De wereld volgens staalmagnaat Lakshmi Mittal.

Lakshmi Mittal, topman van Mittal Steel, was opnieuw in Brussel. Voor enkele interviews, onder meer met De Standaard . Hoewel Mittal niet op alle vragen wilde antwoorden, gaf hij toch een interessante toelichting op zijn onversaagde overnamebod op Arcelor.

Hoe verliep de ontmoeting met de Belgische politici maandag?

Heel goed. Ik heb de kans gekregen de premier te ontmoeten en de ministers-presidenten van de regio's. Ik heb hen uitgelegd wat de industriële logica is achter de transactie en heb hen verzekerd dat de werkgelegenheid en het investeringsprogramma intact zullen blijven. Onderzoek en ontwikkeling zullen zelfs versterkt worden.Heeft u de indruk dat uw pleidooi succesvol was?

Ik beschouw de reactie van de Belgische autoriteiten als bemoedigend. De beslissing om een zakenbank het bod te laten onderzoeken, is positief. Ik denk dat we de laatste tien dagen veel vooruitgang hebben geboekt. De overheden beginnen in te zien wat de industriële logica achter het bod is. De institutionele aandeelhouders zijn daar al van overtuigd. Dat zie je aan de ontwikkeling van de aandelenkoers. Er is sinds de aankondiging van het bod al 7,5 miljard euro aan aandeelhouderswaarde gecreëerd.

Wanneer gaat u met het management van Arcelor spreken?

We hebben de mensen van Arcelor nog niet ontmoet, en er is nog geen afspraak. Maar als ik uitgenodigd word, zal ik geen nee zeggen. Ik bewonder en respecteer Guy Dollé.

Zou u eventueel bereid zijn uw bod te verhogen?

Door de koersopstoot van Mittal Steel is het bod nu al een stuk aantrekkelijker dan toen we het vorige week lanceerden. Een groot deel van de overnameprijs betalen we immers in aandelen Mittal Steel. Het bod is nu zeer aantrekkelijk. Er is geen reden om het te verhogen.

Vreest u niet dat Arcelor op zoek zal gaan naar een witte ridder?

Dat is speculatie van de pers. De ene dag lees je over een witte ridder, de volgende dag lees je dan weer dat daar geen sprake van is.Hoe staat u tegenover de hedge funds die een positie aan het opbouwen zijn in Arcelor?

Geen commentaar.

De Luikse vakbonden vragen zich af of Mittal Steel bereid zou zijn de hoogoven daar langer open te houden dan tot 2009, het sluitingsjaar dat met Arcelor is afgesproken.

We zullen zeker alle engagementen van Arcelor nakomen, en zijn eventueel bereid om de sluitingsdatum te heroverwegen. De situatie kan tegen dan veranderd zijn. Maar ik kan uiteraard niets toezeggen.Waarom zou een hoogoven die niet langer nuttig is voor Arcelor, wel nuttig zijn voor de combinatie Arcelor-Mittal Steel?

We willen deze kwestie met een open geest benaderen. We zullen de zaak bekijken. Misschien is de uitkomst van die analyse dezelfde als die van Arcelor, misschien ook niet.Arcelor zou uw toenaderingspoging dwarsbomen door een bod uit te brengen op US Steel. Wat vindt u daarvan?

Geen commentaar.

Bent u bereid de afdeling roestvrij staal van Arcelor, inclusief Carinox in Charleroi, een plaatsje in de nieuwe groep te gunnen?

Roestvrij staal is nieuw voor ons, maar Mittal Steel heeft een traditie van vernieuwing. We zullen zien hoe de consolidatie in de sector van het roestvrij staal verder verloopt. Met het Braziliaanse Acesita heeft Arcelor een low-cost producent van roestvrij staal in de groep. Op dit moment is er geen sprake van initiatieven om iets aan de huidige toestand te veranderen.Waarom vindt u het zo belangrijk dat er een grote Europese staalgroep komt?

Europa moet Europese kampioenen in het leven roepen. De transactie die wij hebben voorgesteld, gaat in die richting. De creatie van Europese kampioenen is de enige manier om Europese banen te beschermen en de concurrentie met China en India aan te gaan. Daarom is het samengaan van twee grote Europese staalproducenten zinvol. Aan de basis ligt een sterke industriële logica. Er is heel weinig overlapping, onze activa zijn zeer complementair. Wij zijn de nummer één in de VS, Arcelor is de nummer één in Europa. Een combinatie creëert een heel sterk wereldomspannend bedrijf, met een ongeëvenaard productengamma en unieke geografische reikwijdte. We hebben 1 miljard aan synergieën geïdentificeerd, maar er zijn er ongetwijfeld meer. Dit is ook goed voor de hele sector. De koersen van alle staalbedrijven zijn de afgelopen dagen omhoog gegaan. De staalgemeenschap ziet dit duidelijk zitten.

Waarom zijn politieke contacten zo belangrijk voor u? Het zijn uiteindelijk de aandeelhouders die beslissen of de overname slaagt.

De overheid is een belangrijke speler in het economisch landschap van elk land. Wij willen harmonieuze relaties onderhouden met alle belanghebbenden, dus ook met de overheid en de vakbonden. We willen ook de bonden geruststellen en hun verzekeren dat alle investeringen gewoon zullen plaatsvinden. Iedereen moet zich realiseren dat de consolidatie van de staalindustrie goed is voor de samenleving als geheel.

U wilt het hoofdkwartier van het nieuwe bedrijf in Luxemburg vestigen?

Op voorwaarde dat we hetzelfde fiscale regime kunnen genieten als in Nederland.

Luxemburg kent een zeer zwakke overnamewetgeving. Maakt dat uw overnamepoging makkelijker of moeilijker?

In Luxemburg hebben ze een overname op deze schaal nog nooit meegemaakt. We gaan ervan uit dat de overname volgens de regels zal verlopen. Mogelijk zullen dat de Europese overnameregels zijn. Niet alleen de Luxemburgse autoriteiten zullen erop toezien, maar ook de Belgische en Spaanse autoriteiten. Zij zullen moeten samenwerken met de Luxemburgers.

Waarom heeft u niet eerder op Arcelor geboden, toen de beurswaarde van het bedrijf lager was?

Vorig jaar hadden we het druk met de integratie van onze Amerikaanse overname. We hebben ook een overname gedaan in de Oekraïne en we hebben geboden op het Turkse Erdemir. Maar ik vermoed dat het bod voor Arcelor niet helemaal onverwacht kwam, aangezien Guy Dollé zegt dat hij al sinds het voorjaar bezig is met het uitstippelen van een verdedigingsstrategie.

Waarom betaalt u het bod voor het grootste deel in aandelen Mittal Steel?

Op die manier kunnen de Arcelor-aandeelhouders mee profiteren van de toekomstige groei van het nieuwe bedrijf. De aandeelhouders zijn er trouwens enthousiast over. Gisteren had ik hier in Brussel een ontmoeting met institutionele aandeelhouders. Na afloop van mijn presentatie kreeg ik een applaus.

Als het overnamebod slaagt, zal het nieuwe bedrijf nog maar 10 procent van de staalmarkt in handen hebben.

Je ziet dat de consolidatiebeweging in Europa en de Verenigde Staten grotendeels achter de rug is. Nu is het zaak om ook elders in de wereld schaalgrootte te creëren, bijvoorbeeld in China. Mittal Steel was het eerste buitenlandse bedrijf dat van Peking toestemming kreeg om joint ventures te creëren. Dat hebben we dan ook gedaan. Arcelor heeft onlangs trouwens ook zo'n toelating gekregen.

Heeft de timing van uw overnamebod te maken met de uitkomst van de strijd om de Canadese staalproducent Dofasco, die door Arcelor is binnengehaald?

Wij hebben een sterke Noord-Amerikaanse strategie. Onze activiteiten in Noord-Amerika zijn viermaal zo groot als die van Dofasco. Bovendien staan wij sterker in de marktsegmenten met veel toegevoegde waarde. Veel autofabrikanten en producenten van elektronische apparaten zijn klant bij ons.

We denken dat de Arcelor-aandeelhouder meer waarde kan tegemoet zien bij een combinatie met Mittal Steel dan bij een combinatie met Dofasco.

We hebben besloten om, als het bod slaagt, Dofasco af te stoten omdat we het bedrijf niet nodig hebben. We staan al sterk op hun markt en we zullen investeren om ons nog verder te versterken. Dofasco zal ons blijven beconcurreren, maar dat was tot nu toe ook al het geval.Wanneer dankt u dat de hele overnameprocedure afgerond zal zijn?

Ik verwacht dat alles aan het einde van het tweede kwartaal achter de rug zal zijn.

Het is nu wachten op de goedkeuring van het bod door de marktautoriteiten. Ze zullen het bod gedurende een aantal dagen openstellen, en gezien de zeer positieve steun van de aandeelhouders verwacht ik geen probleem.