Beaulieu-tak Colle koopt Associated Weavers
Stephan Colle
De tak Beaulieu Kruishoutem (Stephan Colle en An De Clerck) koopt Associated Weavers International (AWI) voor zo'n 40 miljoen euro. Stephan Colle, de kleinste maar traditioneel rendabele Beaulieu-tak, moeit zich daarmee actief in de hertekening van de West-Europese tapijtsector. Colle is ook een belangrijke minderheidsaandeelhouder (22,8%) van de gefuseerde Beaulieu International Group (BIG).

Colle heeft een akkoord met het management van AWI om 38% van de aandelen over te nemen en biedt 11 euro per aandeel. Dat is 32,5% meer dan de laatste beurskoers. Later komt er een bod waarbij alle aandeelhouders kunnen uitstappen.

Stephan Colle heeft belangen in Zuid-Afrika (tapijt), Australië (meubelstoffen) en Brazilië (tapijt) en Kruishoutem, waar hij fabrikant is van nylonkorrels en garens. Hij hield bij de grote Beaulieu-fusie zijn ,,nylon-tak'' uit de fusie. Die nylontak is de hefboom voor de overname van AWI.

AWI is een afnemer van de nylongarens van Beaulieu Kruishoutem en stond onder druk als gevolg van de daling van de markt van nylontapijt. De fusie werkt dus stabiliserend en versterkend.

Door de samenvoeging ontstaat een geïntegreerde tapijtgroep die meteen een van de grote spelers wordt in West-Europa, naast groepen als Domo, Balta en BIG.

Stephan Colle koos tot nu toe voor de ,,klein maar fijn''-strategie, maar moeit zich via de overname van AWI nu actief in de hertekening van de tapijtmarkt. In welke mate deze deels defensieve zet het denken bij Beaulieu Kruishoutem verandert, is niet bekend.

(pdd)