BRUSSEL - De fotowinkels van Fnac Service worden op 31 december van dit jaar gesloten. De keten was structureel onrendabel geworden. In twee jaar tijd was het aantal Fnac Service-winkels gedaald van 40 naar 22.

De winkels moesten het hoofdzakelijk hebben van het ontwikkelen en afdrukken van foto's voor particulieren. Door de opkomst van de digitale fotografie zijn ze in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Volgens Fnac was het concept niet meer rendabel te maken. Sommige winkels haalden een omzet van slechts 250 euro per dag.

De winkels werden op franchisebasis uitgebaat door zelfstandigen. Fnac zegt het contract op, maar het staat de winkeliers vrij om onder eigen naam of via een andere formule de zaak voort te zetten. In hoeverre dat zal gebeuren, staat nog niet vast. De zestien franchisenemers werden pas deze week op de hoogte gebracht van de beslissing.

De fotowinkels hebben vanaf het begin deel uitgemaakt van de Fnac-keten, die in Frankrijk gestart is als aankoopclub van kaderpersoneel. In België bestonden de Fnac Service-winkels sinds 1983. Bij de gewone Fnac-winkels verandert er niets.

(rmg)

Bladzijde 42: Digitale camera zet vakhandel onder druk.