FRANKFORT (dpa) - Duitsland dreigt in de ban te komen van een nieuw bedrijfsschandaal. Vijf huidige of vroegere werknemers van de Commerzbank, onder wie een senior manager, zijn betrokken bij een onderzoek naar witwaspraktijken, zo bevestigde Duitslands derde bank.

Speurders hebben vorige week huiszoekingen verricht in Duitse en Zwitserse kantoren van de Commerzbank, alsook bij een niet nader genoemde fondsenbeheerder. De huiszoekingen passen in een grootschalig onderzoek naar Russische witwaspraktijken. Volgens mediaberichten spitst het onderzoek zich toe op de mogelijkheid dat voor zowat 100 miljoen euro aan illegaal geld, waarin een Russisch telecombedrijf een hand had, via rekeningen bij Commerzbank werd versluisd.

De krant The Wall Street Journal berichtte maandag dat het onderzoek werd ingesteld na vermoedens dat activa bij Russische staatsbedrijven werden weggesluisd via een bedrijf dat werd opgericht door Leonid Reiman, de huidige Russische telecommunicatieminister en een medestander van president Vladimir Poetin.

Het gerecht speurt onder meer naar aanwijzingen bij huidige en vroegere werknemers van Commerzbank, onder wie ook het personeelshoofd Andreas de Maiziere. Die nam vorige week ontslag ,,omdat enkele werknemers onder zijn verantwoordelijkheid fouten hadden gemaakt'', aldus een woordvoerster van de bank.