Barco herstelt van zwak jaarbegin
Martin De Prycker: ,,Je mag niet te veel bochten nemen.'' Foto: © EDM
BRUSSEL - De beeldvormingsgroep Barco is aan het herstellen van een zwak jaarbegin. Dat blijkt volgens topman Martin De Prycker uit de resultaten tijdens het tweede kwartaal. De beleggers volgden de Barco-topman. De koers steeg gisteren met 4,5 procent tot 61,85 euro. De Prycker liet zich ook ontvallen dat de manufacturing-afdeling -een van de zes divisies- verkocht kan worden. Maar vandaag bestaan daarvoor geen concrete plannen, luidde het.

MET een operationele winstmarge van 8,7 procent deed Barco tijdens het tweede kwartaal gevoelig beter dan de 4,2 procent tijdens de eerste drie maanden. Maar De Prycker voegde er onmiddellijk aan toe dat het bedrijf dit jaar een marge wil halen tussen 9 en 10 procent. De Prycker erkend dat zo'n operationele winstmarge een grote uitdaging betekent voor het beeldvormingsbedrijf. ,,Maar het is haalbaar'', verklaarde hij gisteren tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers en de resultaten van het tweede kwartaal.

Barco toonde gisteren overigens twee gezichten. De cijfers van het tweede kwartaal wezen wel op een herstel, maar in de halfjaarcijfers woog het zwakke jaarbegin nog zwaar door. Met als gevolg veel lagere winstresultaten dan tijdens de eerste zes maanden van 2004. De operationele winst daalde tijdens de eerste jaarhelft met 35,5 procent naar 21,9 miljoen euro terwijl tijdens het tweede kwartaal de terugval werd beperkt tot 16,9 procent.

De nettowinst kwam na zes maanden uit op 16,6 miljoen euro en dat was ruim 26 procent lager dan tijdens de eerste jaarhelft 2004. Het tweede kwartaal illustreerde ook hier dat het met Barco opnieuw beter gaat. De winst daalde tijdens het tweede kwartaal slechts met 7,7 procent.

De halfjaaromzet steeg wel. Met 3,1 procent tot 330,5 miljoen euro. Maar daarmee is Barco evenmin tevreden. Deze groei werd als matig omschreven. Barco greep begin dit jaar overigens dadelijk in toen bleek dat de rendabiliteit van de onderneming onder druk stond. Er werden meteen besloten om te reorganiseren en kostenbesparingen door te voeren. Het leidde tijdens de eerste jaarhelft al tot het schrappen van zestig arbeidsplaatsen. Topman De Prycker zei gisteren dat tijdens het tweede semester nog eens 40 tot 60 banen zullen verdwijnen via vervroegde pensionering en de reductie van het aantal tijdelijke werknemers. ,,Een grote herstructurering ligt niet in het verschiet'', voegde hij er nog aan toe. De reorganisatie moet er volgens de Barco-topman wel mee voor zorgen dat de operationele winst over heel 2005 die van vorig jaar evenaart.

De Manufacturing-afdeling was trouwens een van de divisies die eind vorig jaar en begin dit jaar gereorganiseerd werd. De afdeling met in totaal 700 personeelsleden - van wie de helft in een fabriek in Poperinge - werkt als toeleverancier voor de andere divisies van het bedrijf.

Analisten en beleggers reageerden positief op de prestaties van Barco tijdens het tweede kwartaal. Dirk Saelens van KBC-Securities stelde dat het bedrijf opnieuw ,,alles onder controle heeft''.