Regering benoemt nieuwe bestuurders bij De Post
Martine Durez. Foto: © VUM
Martine Durez, de huidige financieel directeur van De Post, wordt de nieuwe voorzitter van het overheidsbedrijf.DE ministerraad heeft vrijdag de lijst van de nieuwe vertegenwoordigers voor de overheid in de raad van bestuur van De Post opgemaakt.

De stoelendans komt er nadat De Post in november heeft bekendgemaakt dat Post Danmark en CVC Capital samen 300 miljoen euro betalen voor de helft min één aandeel in het overheidsbedrijf. Dat partnership wordt volgende week officieel bezegeld. Daarbij hoort de samenstelling van een nieuwe raad van bestuur waarin ook de nieuwe aandeelhouders vertegenwoordigd zijn.

De nieuwe raad van bestuur bestaat uit tien leden, van wie de helft wordt benoemd door de overheid. Martine Durez, nu nog financieel directeur bij De Post, volgt Pierre Klees (72) op als voorzitter van het overheidsbedrijf. Klees zat sinds februari 2000 de raad van bestuur van De Post voor. Zijn mandaat liep sowieso volgende maand af. Klees maakte vooral naam als gedelegeerd bestuurder van de luchthavenuitbater BATC en zijn opvolger Biac.

Martine Durez (55) is sinds 1997 financieel directeur bij De Post. Naar verluidt weigerde ze in 2000 de portefeuille van Werkgelegenheid in de Waalse regering die PS-voorzitter Elio di Rupo haar aanbood. De doctor in de toegepaste economische wetenschappen startte in 1973 een academische carrière, maar diende in de jaren nadien ook op verschillende PS-kabinetten. Ze was heel lang buitengewoon hoogleraar aan de universiteit van Bergen.

Op dit ogenblik is ze behalve financieel directeur bij De Post, ook bestuurder bij Belgacom. Ze heeft ook zitting ook in de regentenraad van de Nationale Bank. Wie Durez opvolgt in het directiecomité van De Post is nog niet bekend. Naar verluidt zouden de nieuwe partners er niet op staan om hun eigen mannetje in het directiecomité te plaatsen.

Naast Durez zetelen Arthur Goethals, Luc Lallemand, Christian Leysen en Jean-François Robe als vertegenwoordigers van de overheid in de raad van bestuur. Goethals, de gedelegeerd bestuurder van Delhaize Central & Western Europe en voorzitter van Fedis, de Belgische Federatie van de distributieondernemingen, is de enige nieuwkomer in de raad. Luc Lallemand (PS) is de gedelegeerd bestuurder van Infrabel, de infrastructuuronderneming binnen de NMBS-Groep. Christian Leysen (VLD) is voorzitter van de AXE-Groep en zit ook de Universiteit Antwerpen Management School (UAMS) voor. Jean-François Robe is parlementair medewerker voor de Franstalige liberale partij MR in het Waals Parlement. Ook Johnny Thijs, de gedelegeerd bestuurder van De Post, maakt deel uit van de raad van bestuur, maar hij is ,,aseksueel''.

CVC Capital en Post Danmark mogen ook vier bestuurders aanwijzen. Post Danmark deelde eerder al mee dat het naar alle waarschijnlijkheid Frits Schur, de voorzitter van Post Danmark, Helge Israelsen, de gedelegeerd bestuurder van de Deense Post, Soren Vestergaard-Poulsen, managing director bij CVC Denmark en de West-Vlaming Geert Duyck, wereldwijd partner bij CVC Capital zullen zijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig