REACTIES <b>VLAAMS BLOK</b>. Frank Vanhecke: ,,Vrijgesproken door het Vlaamse volk''
Foto: belga
BRUSSEL - Partijvoorzitter Frank Vanhecke verwees in zijn reactie op de winst voor het Vlaams Blok meteen naar de veroordeling van zijn partij wegens racisme. ,,We zijn misschien veroordeeld door een rechter, maar vandaag zijn we vrijgesproken door het Vlaamse volk.'' Hij bedankte daarvoor de ,,moedige'' Vlaamse kiezer.
Hij eist ook respect op voor die Vlaamse kiezers. Dat betekent voor hem dat het cordon sanitaire moet doorbroken worden. ,,We steken de hand uit naar alle politici.'' Vooral het kartel van CD&V en N-VA moet daar op ingaan volgens VanHecke. ,,Het kartel moet respect tonen voor de misschien één miljoen kiezers en het Vlaams Blok behandelen als een volwaardige partner'', verklaarde Vanhecke.

De resultaten tonen volgens hem ook een enorme overwinning voor het Vlaams Blok en een enorme nederlaag voor de paarse coalitie. Vanhecke heeft het over het 'uur van de waarheid' en roept alle partijen op om het Vlaams Blok als volwaardige gesprekpartner te beschouwen en ten minste gesprekken met de partij te starten, aldus nog Vanhecke.

Joris van Hautthem van het Vlaams Blok, ook op VRT: ,,Dit is een overwinning voor de democratie, net zoals we dat in 1999 genoemd hebben.''

Of we de tweede partij in Vlaanderen worden valt nog niet te voorspellen, daarvoor is het wachten op de uitslagen van de grote steden.'' ,,Maar belangrijker dan die vraag is onze vraag om respect voor de uitslag van de verkiezingen en voor de kiezer die voor het Vlaams Blok gestemd heeft.'' De vraag of het Vlaams Blok op basis van deze resultaten gesprekken wil starten vond Van Hautthem op dit moment nog te voorbarig.

Filip Dewinter, de Antwerpse lijsttrekker voor het Vlaams Blok, is zeer tevreden met het resultaat van zijn partij. "In de provincie Antwerpen zijn we de grootste partij en ook in de stad hebben we nog nooit een dergelijke hoge score gehaald, ook niet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen", zegt Dewinter.

Het resultaat geeft volgens Dewinter perspectieven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, wat voor hem een belangrijke doelstelling blijft. "Persoonlijk ga ik voor Antwerpen. Zelfs indien we een regering zouden kunnen vormen, blijf ik fractieleider en wordt ik geen minister", zegt Dewinter.

"We moeten nu in Antwerpen samenwerken om alle gezonde rechtse krachten samen te krijgen rond een alternatief. En die krachten liggen ook nog buiten het Vlaams Blok, als ik af ga op sommige reacties binnen de VLD", zegt Dewinter. "Maar ook bij de christendemocraten of de N-VA kunnen we die vinden", aldus Dewinter.

Dewinter vindt dat het initiatiefrecht om een Vlaamse regering te vormen aan het Vlaams Blok toekomt. Hij wijst erop dat zijn partij de grootste is geworden. CD&V en N-VA zijn twee aparte partijen en gaan ook als aparte fractie in het Vlaams Parlement zetelen, stelde hij zondagavond. "Wij hebben 32 zetels, zijn de grootste fractie en zijn dus aan zet. Maar Leterme wijst ons hooghartig af. Hij heeft dus niet geleerd uit het verleden en de verkiezingsuitslag", stelde Dewinter, die eraan toevoegde dat het Vlaams Blok zich morgen/maandag gaat beraden over de situatie.

Dewinter noemt het niet normaal mochten de andere partijen na zo’n verkiezingsuitslag weer overgaan tot de orde van de dag. Een klassieke tripartite zou betekenen dat CD&V-N-VA zich als trampoline laat gebruiken om paars opnieuw aan de macht te helpen. "Als dat gebeurt, schaf de verkiezingen dan gewoon af".

Het Vlaams Blok is bereid regeringsverantwoordelijkheid op te nemen. Wat in Oostenrijk, Scandinavië of Zwitserland kan, moet hier ook kunnen, liet Dewinter verstaan. Zijn partij is in elk geval bereid om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. "Dat betekent dat je water in de wijn moet doen en niet alle punten kunt verwezenlijken. Maar men is zelfs niet bereid om daarover een gesprek te voeren. Dat is nooit gezien". Volgens Dewinter zorgen de andere partijen op die manier voor opnieuw een verkiezingsoverwinning van het Blok.