BRUSSEL - De Verzekering van De Post komt volledig in handen van Axa. De verzekeraar neemt de 50 procent die hij nog niet in handen had over van De Post. De twee partijen bereikten daarover dinsdag een overeenkomst.

DE Verzekering van De Post is de 50/50 joint venture tussen De Post en Axa die de verzekeringenproducten ontwikkelt en beheert die verkocht worden in de postkantoren. Volgens De Tijd verkoopt De Post haar belang omdat zij niet langer bereid is extra kapitaal in de verzekeringsactiviteiten te stoppen, wat nochtans nodig is. De prijs die Axa betaald heeft om het belang over te nemen werd niet bekendgemaakt. Door de verkoop van haar belang in de Verzekering van De Post, wordt De Post nu een gewone verzekeringstussenpersoon.

Aan de distributie-overeenkomst tussen Axa en De Post verandert door de overname niets. Axa heeft tot februari 2005 de exclusiviteit voor de verkoop van verzekeringen van de Verzekering van De Post via het kantorennet van De Post. Wat nadien gebeurt met dat contract, staat nog niet vast. Axa zou graag het bestaande contract verlengen, maar ook Fortis Bank is geïnteresseerd om via het kantorennet van De Post verzekeringsproducten aan te bieden. De gesprekken over de nieuwe distributie-overeenkomst starten volgens Axa over een aantal maanden.

De Post werkt al nauw samen met Fortis Bank voor de verkoop van bankproducten. De Bank van de Post is een joint venture tussen die twee bedrijven. Bovendien verlengde Fortis Bank in 2002 al zijn overeenkomst voor de verkoop van bankproducten via het kantorennet van De Post tot 2014.

De Post maakte gisteren ook bekend dat ze beslist heeft om een terrein in het Luikse Awans aan te kopen voor de bouw van het nieuwe sorteercentrum Luik X. Awans is gelegen tussen uitrit nummer 31 van de E40 en de verkeerswisselaar van Loncin. De Post kocht eerder al een terrein in Wondelgem voor het nieuwe centrum Gent X en een terrein in Fleurus voor het nieuwe centrum Charleroi X. De onderhandelingen over een terrein voor het nieuwe Antwerpse sorteercentrum worden de komende weken afgerond. Brussel X blijft op de huidige locatie, maar wordt wel gemoderniseerd.

De Post hoopt de nieuwe sorteercentra in 2006 in gebruik te kunnen nemen. Aan de bouw van de vier nieuwe sorteercentra en de modernisering van Brussel X hangt een prijskaartje van 165 miljoen euro.

(cv)