Microsoft blijft bij integratiestrategie
Photo News
BRUSSEL - ,,In alle Europese steden die ik bezoek, word ik er door de consumenten aan herinnerd dat we Windows moeten blijven vernieuwen'', zegt vice-voorzitter Jeff Raikes van Microsoft in een gesprek met de redactie op de Microsoft Convention-beurs in Brussel. Hij verzekert dat de ontwikkeling van het nieuwe Windows-besturingssyteem Longhorn zeker geen gevaar loopt.

,,De consumenten vragen naar de integratie van bepaalde toepassingen'', legt Raikes uit. ,,Als Microsoft geen vernieuwingen mag integreren, dan vormt dit een negatief precedent. We zijn het aan onze consumenten verplicht om hen te blijven ondersteunen en aan hun toekomstige noden te beantwoorden. Maar we kunnen de toekomst niet voorspellen.''

De Amerikaanse softwaregigant en de Europese Commissie verschillen sterk van mening over het samenvoegen van softwaretoepassingen binnen één pc-besturingssysteem. Volgens Microsoft wil de consument juist die ,,innovatieve integratie''. Door het samenbrengen van verschillende toepassingen kan de gebruiker bijvoorbeeld in zijn tekstverwerker een woord opzoeken op het Internet zonder daarvoor die toepassing te moeten sluiten en afzonderlijk de internetbrowser op te starten.

Zo denkt Microsoft eraan om in Longhorn zoektechnologie te steken, wat concurrentie is voor de zoekmotoren op het Internet, Google en Yahoo. Wat de ontwikkeling van het nieuwe besturingssysteem betreft, is er volgens de nummer van twee van Microsoft ,,geen verandering in onze plannen''.

Volgens Raikes hadden de voorstellen die Microsoft deed tijdens de onderhandelingen met de Europese Commissie de consument meer keuzevrijheid gegeven en andere softwarebedrijven meer kansen geboden dan de huidige beslissing. Microsoft had aangeboden om naast zijn audiovisuele software Media Player drie audiovisuele softwareproducten van concurrenten zoals RealNetworks en Apple aan te bieden.

Raikes wijst er ook op dat Microsoft boven alles een softwarebedrijf is. Microsoft is wel actief op de markt van de spelconsoles en wil ook zijn plaats krijgen in de wereld van de mobiele communicatie. Een aanzienlijk bedrag van investeringen en onderzoek gaat ondertussen naar mobiele ontwikkelingen.

Microsoft trekt naar het Gerecht van Eerste aanleg in Luxemburg om een opschorting te vragen van de beslissing van de Commissie. Raikes wijst er wel op dat er ,,constructief wordt verder gewerkt met de Commissie''. Hij hoopt alsnog op die manier tot een akkoord te komen. ,,Het is een zaak van extreem belang voor onze sector, maar ook voor andere sectoren''.