-  Speculatie over renteverlaging ECB
-  Oeso ziet vertraging in economische groei Duitsland.
-  Parijs wil kost wat kost fusie Aventis/Novartis verhinderen.

Speculatie over renteverlaging ECB

De euro kende gisteren zijn grootste verlies in drie weken, nadat ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet de speculatie had aangewakkerd dat de bank de rente gaat verlagen om de economische groei een duwtje in de rug te geven. Aan het Duitse Handelsblatt zei Trichet dat de beleidsmakers hun groeivooruitzichten voor de economie in de eurozone mogelijk zullen verlagen als het consumentenvertrouwen niet herneemt.

Die opmerkingen deden opnieuw speculatie ontstaan over een mogelijke renteverlaging door de ECB. De koers van de euro daalde daardoor onder de 1,22 dollar, tegenover nog ruim 1,23 dollar gisteren. Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank van België, deed ook zijn duit in het zakje door in een interview met Le Monde te stellen dat de ECB ,,nog ammunitie'' had in verband met de rentevoeten.

(bloomberg)

Oeso ziet vertraging in economische groei Duitsland.

Oeso-hoofdeconoom Jean Philippe Cotis deelde gisteren mee dat de Oeso zijn groeivooruitzichten voor Duitsland voor dit jaar gaat herbekijken. De Duitse economie trekt trager aan dan verwacht. In haar laatste rapport in november ging de Oeso nog uit van een groei van 1,4 procent voor dit jaar. De Duitse overheid gaat voor dit jaar uit van een economische groei tussen de 1,5 en 2 procent.

(reuters)

Parijs wil kost wat kost fusie Aventis/Novartis verhinderen.

De Franse regering zal alles in het werk stellen om een toenadering tussen de Frans-Duitse farmagroep Aventis en zijn Zwitserse sectorgenoot Novartis te verhinderen. Zo schreef woensdag het Parijse conservatieve dagblad Le Figaro, dat regeringsbronnen citeert.

,,Frankrijk is een soevereine rechtsstaat. Wij zullen niet toestaan dat Zwitserland inpalmt waaraan wij jaren gebouwd hebben'', stellen deze Franse regeringsbronnen in de krant.

,,Wij beschouwen het bod van Novartis als vijandig. Wij hadden ook de gelegenheid dat bij herhaling te zeggen aan de top van Novartis en aan voorzitter Daniel Vasella. Blijkbaar is de boodschap niet doorgedrongen'', zo wordt eraan toegevoegd.

Het Zwitserse farmaconcern Novartis verklaarde dinsdag positief te staan tegenover eventuele gesprekken met Aventis, maar vroeg meteen duidelijk dat de Franse regering neutraal zou blijven.

De Franse premier Jean-Pierre Raffarin sprak vorige week de wens uit dat ,,het nationaal belang'' in deze zaak zou prevaleren, wat geïnterpreteerd werd als een impliciete steun aan de andere pretendent die met Aventis wil samengaan, het Franse Sanofi-Synthélabo.

(afp)