VILVOORDE - Het Huis van de Toekomst, in Vilvoorde. Welke plek is symbolisch meer geschikt voor de lancering van een totaal nieuwe en nieuwsoortige zelfstandigenorganisatie? Dat dachten de tien oprichters van de Onafhankelijke Raad voor het Individueel en Zelfstandig Ondernemen, kortweg Orizon, gisteren ook.

Orizon omschrijft zichzelf als een ,,Vlaamse, pluralistische en niet partijgebonden organisatie van en voor zelfstandigen''. Met als doel: de stem van de kleine zelfstandige laten horen en de versplintering in de belangenverdediging van diezelfde middenstander tegengaan. De vereniging zal een onderdeel zijn van Febezo, de bestaande koepelorganisatie boven een reeks kleinere (vooral Franstalige) zelfstandigenverenigingen. Achter de schermen is er steun van het sociaal secretariaat HDP.

Het initiatief komt er na de mislukte fusiepoging, vorig jaar, tussen Febezo en het liberale LVZ. Volgens directeur Mariella Farina van Orizon ,,is er geen nood aan een bijkomende grote, bureaucratische organisatie, maar wel aan concrete acties en initiatieven om de bestaande en toekomstige ondernemers te ondersteunen''.

Op vragen over het huidige aantal leden van Orizon, en het beoogde aantal, bleef Farina gisteren vaag. Er komt alleszins geen grote wervingscampagne. Wel gaan de Orizon-stichters her en der lokale comité's van handelaars opzoeken om over samenwerking te spreken. ,,Bij ons krijgen de middenstanders rechtstreekse inspraak'', luidt het stellig.

Orizon lijkt niet meteen een bedreiging te vormen voor het marktleiderschap van Unizo, of van organisaties als het NSZ. Daarvoor ontbreekt het de nieuwkomer aan achterban en structuur. Maar politieke invloed kan Orizon misschien wel verwerven. Bij de oprichters horen immers niet alleen een rist ,,bekende zelfstandigen'', maar ook politici. Naast bijvoorbeeld acteur en concertorganisator Marijn De Valck, zaakvoerder Fred Deriks van het Brusselse café-restaurant De Ultieme Hallucinatie of reclamemaker Wim Schamp maken parlementsleden van vier verschillende partijen deel uit van de Raad van Advies bij Orizon.

Dergelijke ,,grensoverschrijdende'' politieke steun is nooit eerder vertoond. Het gaat om de voormalige federale en Vlaamse minister van Middenstand en Economie, Jaak Gabriëls (VLD), en de parlementsleden Ludwig Vandenhove (SP.A), Kris Van Dijk (N-VA) en Gisèle Gardeyn-Debever (CD&V). Zij beloven de bekommernissen van de zelfstandigen bij hun politieke collega's aan te kaarten en beschouwen Orizon daarbij als een ,,denktank''.