DUINKERKE - De Nederlander Max Van Heeswijk (US Postal) heeft zondag de zesde en laatste etappe van de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen, een rit over 98 km van en naar Duinkerke. Van Heeswijk was in de massasprint sneller dan de Fransman Jean-Patrick Nazon en de Duitser Danilo Hondo. De 23-jarige Fransman Sylvain Chavanel (Brioches-La Boulangère) is de eindwinaar van de 50e uitgave van de Vierdaagse van Duinkerke. Zijn zaterdag verworven leidersplaats kwam in de slotrit, gewonnen door de Nederlander Max Van Heeswijk (US Postal), niet meer in gevaar.

De Fransman, die in 2002 al eens eindlaureaat was, nam zaterdag tijdens de koninginnerit met aankomst in Boulogne-sur-Mer de roze leiderstrui over van onze landgenoot Marc Streel. Chavanel stond die zondag niet meer af al was de achterstand van Laurent Brochard (AG2R), tweede in de eindstand, amper 31 seconden.

De ploeg van Chavanel hield de wedstrijd in de afsluitende korte rit in lijn in de straten van Duinkerke over 98 kilometer goed onder controle. Traditioneel eindigde die etappe met een massaspurt. Daarin was Van Heeswijk de sterkste, voor de Fransman Jean-Patrick Nazon en de Duitser Danilo Hono.

Na een heel nerveus begin van de slotrit kwam er een aanval met vijf renners: nationaal kampioen Geert Omloop, Kevin Hulsmans, de Fransman Andy Flickinger, de Oekraïner Ruslan Gryshenko en de Nederlander Thorwald Veneberg. De verstandhouding bij de vijf koplopers was opperbest. Achter hen regelden La Boulangere en US Postal het tempo.

Op vier ronden van het einde, op zowat 32 kilometer van de eindmeet, telden de vijf een voorsprong van iets meer dan anderhalve minuut. Wanneer in het peloton Gerolsteiner zich eveneens aan het werk zette, slonk de voorsprong zienderogen. Op zeven kilometer van het einde was het dan ook over en uit, al spartelde Kevin Hulsmans nog eventjes tegen. Niemand slaagde er nog in de massaspurt te ontlopen waarin Van Heeswijk dus de beste was.

Met Sylvain Chavanel staat voor de vierde opeenvolgende keer een Fransman op het podium als eindlaureaat van de Vierdaagse van Duinkerke, de negentiende in totaal. .

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig