De manier waarop minister van Financiën Didier Reynders communiceert over de fiscale amnestie, wordt hoe langer hoe hallucinanter. Reynders wordt stilaan een specialist in het niet beantwoorden van de talrijke vragen die de wet volgens specialisten nog steeds oproept.

Zoals bijvoorbeeld de vraag of zelfstandigen die geld uit hun vennootschap hebben gelicht en zich daarmee schuldig hebben gemaakt aan onder misbruik van vennootschapsgoederen, nu al dan niet onder de regeling vallen.

Reynders omzeilt de vraag, maar laat in de wandelgangen wel verstaan dat wat strikt genomen in de wet staat, niet zo strikt zal toegepast worden. Op zijn minst een bizarre houding voor iemand die, tot nader order, toch behoort tot de uitvoerende macht. Erg veel rechtszekerheid geeft dat allemaal niet. Het valt hoe langer hoe meer te vrezen dat de fiscale amnestie uiteindelijk alleen geld zal opbrengen van (relatief) brave spaarders, die hun eigen witte spaarcenten hebben grijs gemaakt door couponnetjes te gaan innen in het buitenland. Zij hebben nu schrik dat ze ,,gepakt'' gaan worden als ze niet boven water komen met dat geld.

De echte fraudeurs, die weten wel beter

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig